Protesti zbog poskupljenja goriva

Vozači u BiH poručili: Svaki dan ćemo zaustavljati vozila

  • 11.06.2018. 13:51

Protesti protiv poskupljenja goriva biće održani širom Bosne i Hercegovine i danas u 17 časova. Građani, odnosno vozači odlučili su da će zaustavljati svoja vozila svaki dan u isto vrijeme zbog, kako ističu, neopravdanog povećanja cijena goriva.

Kako je za Klix rekao jedan od inicijatora ovog protesta, grupa "Stop poskupljenju goriva" je osnovana prije dva mjeseca kada se dogodilo prethodno poskupljenje, ali tada nije bilo zainteresovanih da podrže ovakvu ideju.

"Sada kada su svi shvatili da ovo ide u krajnost odazvali su se. Protesti se trebaju održavati dok se ne vrate realne cijene, jer se ne može živjeti za gorivo, dok neki imaju milione", kazao je Banjalučanin.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović naveo je kako su protesti vozača opravdani jer je riječ o problemu koji je pogodio sve zemlje bivše Jugoslavije, a da je očigledno da vlast nijedne od tih zemalja, pa ni Bosne i Hercegovine, nema sluha ili želje jer nema nagovještaja da bi mogli korigovati opterećenje na maloprodajnu cijenu goriva, kako bi se rast cijena zaustavio ili umanjio dok se ne stabilizuje situacija na svjetskom nivou.

"Nije bilo nerazumno što je odgađano uvođenje putarina. Kroz Zakon o akcizima bilo je govora da će se očekivati poskupljenje nafte i umjesto za 10 odsto na sve oblike goriva, završili smo u situaciji s više od 20 odsto poskupljenja u odnosu na stanje od prije 1. februara i donošenja Zakona o akcizama. To je izazvalo rekalkulacije onih koji se bave prevozom robe i putnika, a kada se zna da je gorivo 50 odsto troškova prevoza putnika, bilo je za očekivati da će cijena biti viša za najmanje 5-6 posto. Ali sada nakon ovog poskupljenja sirove nafte sa manje od 50 dolara na 75 dolara na svjetskom tržištu pronađen je dobar razlog da opet poskupi gorivo", kazao je Pavlović.

Ističe kako bi to sve započelo jedan ciklus poskupljenja prijevoza putnika i robe, a potom i hrane, jer se ona prevozi nekoliko puta od sirovine, do prerađivača, pa od prerađivača do prodavnice. I u pekarskom sektoru su cijene povećane na 10 posto, a Pavlović izražava bojazan da će trend povećanja cijena biti nastavljen.

Facebook grupa "Stop poskupljenju goriva" ima više od 12,5 hiljada članova iz svih dijelova BiH koji su saglasni u jednom, a to je borba za bolje sutra. 

Jučer je u 17 časova saobraćaj blokiran u Sarajevu, Banjaluci, Zenici, Tuzli, Prijedoru, Visokom i na magistralnom putu M-17. Nakon deblokade saobraćaja iz policije je rečeno da su samo nadzirali blokade i evidentirali vozače.

Ideja za ovakvom vrstom protesta došla je od fotografije koja je kružila društvenim mrežama, a u čijem je opisu stajalo da prikazuje blokadu saobraćaja u Njemačkoj zbog poskupljenja goriva. Radilo se o lažnoj informaciji.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)