Šume zasijane minama

Vlada planira nabavku opreme za deminiranje

  • 13.06.2018. 19:18

Vlada planira da ukloni zaostale mine iz šuma u Republici Srpskoj i zadužili su Ministarstvo poljoprivrede da u tu svrhu nabavi opremu. U resoru šumarstva su procijenili da je pod minama oko 57 hiljada hektara, ili 5,7 odsto državnih šuma. Ako bi se otvorile za eksploataciju, godišnje bi se iz njih moglo "izvući" oko 13 miliona maraka.

"Pored te mašine, trebalo bi nabaviti određenu dodatnu opremu, a to su određeni metal detektori, trimeri, motorne testere, itd. Sve ukupno je neka vrijednost oko 450.000 KM. Prema tome, Vlada je smatrala da je to opravdano, obzirom na šume koje su praktično nedostupne zbog tih miniranih površina," rekao je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Širom Republike Srpske, 19 od 26 šumskih gazdinstava je zagađeno minama. U nekim od njih, minirane površine se mjere u hiljadama hektara - ali uglavnom u zabačenim dijelovima. Mašina koju ministarstvo planira da nabavi - što iz sredstava posebnih namjena za šume, što iz poslovnih prihoda "Šuma Srpske" - bi radila na daljinsko upravljanje, i pripremala bi teren za deminiranje. Nakon nje bi radili detektori metala, i konačno - psi za otkrivanje eksploziva. Demineri kažu da su šume došle na red tek sada, kada su drugi prioriteti riješeni.
 
"Naš plan je, zajedno sa Šumama Srpske, odrediti prioritete deminiranja. Naravno da Republička uprava nema kapaciteta da očisti sva šumska područja od mina. Prethodnih godina je prioritet za deminiranje bila infrastruktura, povratak raseljenih, vodoprivredni objekti, itd. Tako da su tek u posljednjim godinama i šume prioritet, kaže Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite za deminiranje.

Republička uprava civilne zaštite i "Šume Republike Srpske" su prije dvije godine potpisali memorandum o saradnji na deminiranju šuma. Osim šuma, pod minama, a u nadležnosti resora Steve Mirjanića, se nalazi još 6.000 ha poljoprivrednog i 8.000 ha vodnog zemljišta.

Тагови: