Ubrzavaju proces

U BiH se još traga za više od 7000 nestalih lica

  • 17.06.2018. 20:45

U Institutu za traženje nestalih lica BiH riješili su da motivišu nadležna tužilaštva da ubrzaju  proces traženja. Od sada će im za troškove ekshumacija i identifikacija prebacivati dio svojih sredstava. 

“Na godišnjem nivou to su sredstva od 600 hiljada maraka. S tim što smo mi za ovu godinu donijeli odluku za prvih šest mjeseci. To je negdje oko 300 hiljada KM", kazala je Jadranka Duraković, predsjednik UO Instituta za traženje nestalih lica BiH.

“Ovo sve ukazuje na jedan hronični nedostatak političke volje da se ovaj proces maksimalno ubrza i da se ovaj proces u konačnici riješi. Naime, naša zemlja ima dva i po puta više nestalih nego sve zemlje u regionu", izjavio je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH.

Proces traženja nestalih treba podići  na državni nivo, poručuju članovi porodica nestalih. Tvrde  da veliki problem u tom procesu predstavlja i nedostatak informacija.

 „Pokušavam na sve insitucije da apelujem da mi pomognu da nađem svog sina. Aktivna sam u traženju nestalih. Trudim se koliko mogu da im svima pomognem a najviše želim da pronađem svog sina”, kaže  Smilja Mitrović.

 „Dosta ljudi, dosta institucija znaju za određene grobnice , bilo to pojedinačne ili masovne to treba da prijave. Imamo veb stranice, imamo mogućnost da to prijavimo anonimno”, rekao je  Fikret Bačić.

“Postaju nestali biznis. Jedini način da se pronađe, to je moje gledanje, da priđemo jedni drugima ili fond da se novčano da ljudima da informacija. Trećeg puta mi ovde nemamo”, izjavio je Marin Brkić.

U BiH do sada je pronađeno 25 500 hiljada nestalih, od čega je njih 23 500 identifikovano. U Institutu kažu da se trenutno traga za još 7159 nestalih lica.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!