Pod kojim uslovima će građani moći na ljetovanje?

  • 13.04.2021. 20:45

Pandemija je putovanja stavila u drugi plan, pa za biranje ovogodišnjeg ljetnjeg odmora mnogima neće biti presudna samo destinacija, nego i uslovi dolaska do iste. 

Tzv. kovid pasoši, PCR testovi, potvrda o prebolovanoj koroni, različiti su uslovi za prelazak granica. Kako bi prošli što jednostavnije, građani Republike Srpske ove godine najveće interesovanje imaju za odlazak na ljetovanje u najbliže zemlje, kažu iz Turističke agencije. 

"Prilagođavamo se situaciji kakva jeste i trenutno se građani najviše raspituju za zemlje okruženja, Tursku i veliko je interesovanje za Egipat u koji takođe može da se ide uz PCR test", kaže vanja Savić, turistička agencija "Unis turs". 

U Srbiju i Crnu Goru za sada ulazimo bez bilo kakvog ograničenja. Dolasku turista iz regiona posebno se nadaju Crnogorci. 

"Ono na šta mi računamo i ove godine, pored Ruskog govornog područja, jeste i naš region koji nam je dobrodošao u našu zemlju i naš grad, prije svega jer znamo da turisti iz regiona itekako vole Budvu", kaže Maja Uliješević, direktor TO Budva. 

Građani BiH u Hrvatsku mogu ući uz negativan test na kovid 19, uz potvrdu o vakcinaciji ili prebolovanoj bolesti. Hrvati kreću u veliku akciju spašavanja turističke sezone, pa planiraju svim turistima sufinansirati brze antigenske testove koji će se raditi u njihovoj zemlji. 

"Mi svi u lokalnim destinacijama ćemo takođe finansijski pomoći kako bi našim gostima olakšali sva ta testiranja i na taj način ih privukli da se odluče za našu destinaciju", kaže Alijana Vukšić, direktor TO Split.

Grci svoje granice za turiste otvaraju 14. maja. Koji će to tačno uslovi za prelazak biti još uvijek nije poznato, ali se zna da će, kao i prošle godine, svi koji se zaraze virusom imati besplatnu zdravstvenu njegu ukoliko im zatreba. 

"Grčka Vlada odlučila da u slučaju da neko od turista oboli od virusa da će sve te troškove snositi Republika Grčka i da će postojati kao i prošle godine kovid centri", kaže Jelena Jovanović, šef Predstavništva Republike Srpske u Solunu. 

Za one koji planiraju godišnji odmor, ali ih neizvjesnost prelaska u druge zemlje čini nervoznima, uvijek preostaje ljetovanje u Republici Srpskoj. Ponuda je raznolika, za svakoga se može naći po nešto, kažu iz Turističke organizacije Republike Srpske. 

"U periodu kada vladaju ove mjere i pandemija najposjećenije destinacije bile su naše banje, Nacionalni parkovi, planine, rijeke i sve ono što čini prirodu, a Republika Srpska jeste destinacija za aktivni odmor i priroda je najviše u ponodi", kaže Nada Jovanović, direktor TO Republike Srpske.

Do sada su građani Srpske iskoristili preko 35 hiljada turističkih vaučera. Što se tiče stranih turista, u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno oko 39 hiljada dolazaka i ostvareno preko 112 hiljada noćenja.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина