LJubiša Ćosić

Opštinama omogućiti korištenje sredstava od šumskih bogatstava

  • 19.06.2018. 21:01

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske LJubiša Ćosić izjavio je da je potrebno raditi na izmjeni člana 89 Zakona o šumama kako bi se opštinama dozvolilo da nesmetano koriste sredstva na ime rente od šumskih bogatstava i da im ona neprekidno pristižu.

Ćosić, koji se danas sastao sa načelnicima opštine Drinić Milanom Grbićem, Oštra Luka Draganom Stanarom i Ribnik Radenkom Banjcem, naveo je da ove tri opštine u strukturi svojih budžeta od 30 do 40 odsto prihoda ostvaruju na ime rente od šumskih bogatstava. 

"Zauzeli smo opšti stav da model finansiranja opštinskih uprava bude riješen sistemskim pristupom, i to tako što bi se djelovalo na ujednačen regionalni pristup. U okviru Republike Srpske trebalo bi definisati podregije i opština koje njima gravitiraju, te formirati fiksni fond koji bi omogućio da zagarantovani iznos sredstava bude obezbijeđen za svaku lokalnu zajednicu", rekao je Ćosić Srni nakon sastanka u Driniću. 

Prema njegovim riječima, dogovoren je i zajednički nastup načelnika prema Vladi Republike Srpske tako što bi problem jednog bio predstavljen kao problem svih. 

On je naveo da su na današnji sastanak pozvani i načelnici opština Jezero i Istočni Drvar, ali su bili spriječeni da dođu. 

"Nas četvorica, od ukupno 64 načelnika opština, sastali smo se kod načelnika opštine Petrovac-Drinić Milana Grbića i razgovarali o svim pitanjima iz naše nadležnosti, kao što su finansiranje lokalnih zajednica i infrastrukturnih projekata, funkcionisanje domova zdravlja, podrška Vlade Republike Srpske - dakle, sve ono što čini život građana", rekao je Ćosić. 

Ćosić je istakao da Savez opština i gradova Republike Srpske sa svojim kapacitetima može biti sjajan zagovarač politika u lokalnim zajednicama, uz neizostavno partnerstvo Vlade Srpske i veliku pomoć predsjednika Republike Srpske, kao i solidarnost među načelnicima opština.