Donji Žabar

Održana tradicionalna kajganijada

  • 10.06.2018. 19:58

Najveća u Posavini i najukusnija na svijetu, tako je pohvaljena kajgana od 5055 jaja koja je ispečena u Donjem Žabaru na, popularnoj, kajganijadi. Brojni posjetioci jedva su dočekali da je probaju. 

"Nema je bolje na svijetu. Ne znam da li bi igdje mogao naći kajganu kao ovu ovdje."  
"Svake sam godine i sviđaju mi se ovakve manifestacije, jer su naše seoske, jednostavne," kažu posjetioci kajganijade.

Iako je za kajganu trebalo više od pet hiljada jaja, kuvari su ih umutili i spekli za samo pola sata. 
 
"Uz stalno miješanje, na nekoj laganoj vatri, dvadeset, dvadeset pet minuta, uz začin C, vegetu, so i ostalo," rekao je  Slobodan Simić, pomoćnik kuvara.
 
Jednostavno jelo postalo je simbol opštine ali i firme koja je donirala jaja. U "Agreksu" napominju da svake godine povećavaju količinu jaja za prirpemanje posavske kajgane, te da za to postoji razlog. 

"Povećanje broja jaja simbolično predstavlja razvoj kompanije "Agreks". A, zašto su u broju jaja sve petice? Zbog toga što mi u "Agreksu" sve što radimo radimo za pet, rekao je Rado Lejić iz "Agreksa".

"Opština Donji Žabar je proslavljena svuda u svijetu. Želimo da se to i dalje nastavi, s tim što bi uvrstili sve privrednike, kaže Nikola Đokanović, načelni opštine Donji Žabar.
 
Organizatori se nadaju da će na nekoj od narednih manifestacija oboriti i Ginisov rekord u pravljenju najveće kajgane. Drže ga Portugalci već šest godina. Njima je bilo potrebno 120 hiljada jaja.