Ništa od nasipa u Doboju

Nema novca za eksproprijaciju zemljišta

  • 15.06.2018. 19:34

Četiri godine nakon poplave gradnja nasipa koji bi branio Doboj tapka u mjestu. Utvrđen je opšti interes, ali još nije počelo rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Mi smo spremni, na potezu je Pravobranilaštvo, uvjeravaju u  Republičkoj uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove. 

 "Pravobranilaštvo se nije obratilo sa zahtjevom za provođenje postupka eksproprijacije, prema tome kad se pravobranilaštvo obrati geodetska uprava će i taj postupak provesti, to je hitan postupak“, kaže Nenad Paleksić, šef područne jedinice RUGIP Doboj. 

U RUGIP-u uvjeravaju i da nema ništa sporno, iako duž korita Bosne ima mnogo posjednika. Pravobraništvo priznaje da čeka dokumentaciju, ali i pare od grada. 

"Nismo dobili kompletnu dokumentaciju koja je propisana zakonom o eksproprijaciji, a najbitniji dokaz da nam nije dostavljeno da su obezbijeđena novčana sredstva“, kaže Milkica Garić, zamjenik pravobranioca sjedište Doboj.

Nasip je prioritet, ali para nema, priznaju gradske vlasti. Treba ih deponovati da bi se isplatila naknada vlasnicima.

"Treba obezbijediti sredstva, na posebnom računu da imaju sredstva. To su ogromna sredstva, oko šest miliona maraka po procjeni vještaka poljoprivredne struke," rekao je Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Doboja. 

Zato će, objašnjava Marić, da rade parcijalno, u skladu sa obezbjeđenim novcem. Zakon kaže da bi postupak izuzimanja zemljišta trebalo da bude završen u roku od tri mjeseca. Tek onda kreće borba za 20 miliona maraka, na koliko je procijenjena vrijednost projekta zaštite od poplave. 

Тагови: