Prijedorski malinari

Malina dobro rodila, problema nikada više

  • 22.06.2018. 17:31

Malina je dobro rodila, a mogla bi dobro i da propadne, jer prijedorski proizvođači nemaju gdje s njom.

Hladnjača, o kojoj godinama maštaju, ne postoji, otkupna cijena je niska, a nema ni zainteresovanih za berbu. Mnogi su odustali od, nekad, najunosnijeg biznisa, a oni koji nisu kažu da je malinarima nikad gore. Na sve to, i vrijeme se urotilo protiv njih. 

"Evo svjedoci smo sad i velika količina padavina u toku berbe. Malina je voće koje ne trpi veliku vlagu, dolazi do kvarenja samog proizvoda tako da je problem i u kvalitetu maline", rekao je Mladen Marijanović. 

Najkvalitetniju, iz vlastitog malinjaka, na prijedorski trg donio je Nazif. Najveći proizvođač u gradu jedan je od izlagača na "Danima maline".  Priča da se u centru, ponešto, i proda, ali da od većine uroda, kako ne bi propao, pravi sok i džem. Kaže - mora tako! 

Nazif Pađen
"Nema hladnjače u gradu, nema mogućnosti skladištenja naše maline koju proizvodimo i mi kako proizvođači smo prisiljeni da je dajemo buzašto jer to je proizvod koji ne može da stoji nakon branja. Ako se ne uskladišti i ne konzumira gotovo je", istakao je Nazif Pađen. 

Planiramo hladnjaču, kaže gradonačelnik Prijedora. Rekao je to malinarima na trgu, ali i objasnio da nije jednostavno završiti taj posao. Zamišljena je hladnjača od 400 tona, koja bi mogla da košta od 300 hiljada do čak milion maraka. Do tih para, izgleda, može se samo na jedan način. 

"Sad voćari žele da i oni učestvuju u kreditu koji bi se podigao, a poslije razgovora, početkom jula, grad će da se izjasni šta je u mogućnosti pa da pokušamo, ako je projekat već spreman, da idemo u realizaciju, uz odgovarajući kredit koji bi morali da dobijemo", naglasio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora. 

Ako nema druge, bolje i tako, kažu malinari. Mada će dobro o svemu da razmisle nakon što čuju koliko bi novca oni morali da izdvoje. 
 
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм