Blokada saobraćaja

I danas protesti zbog cijena goriva

  • 12.06.2018. 19:16

Svi koji zbog cijena goriva protestuju na ulicama u Srpskoj, a pritom ometaju normalno odvijanje saobraćaja, biće kažnjeni - upozoravaju iz Policije Republike Srpske. Darko Ćulum opominje da svi koji se bune moraju da propuste vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policajce, u suprotnom slijede im novčane kazne. U prva dva dana protesta kažnjena su 142 lica.

"Policija prati ovo stanje kad je u pitanju blokada saobraćaja, policija se nalazi na svim kritičnim mjestima. Sve one koji budu ometali saobraćaj, budu zaustavljali vozila, mi ćemo morati da sankcionišemo", istakao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Federalni ministar trgovine danas poručuje da će goriva u Federaciji biti jeftinije za pet feninga do kraja sedmice. Vlada Srpske će, na sjednici za dva dana, razmatrati informaciju o cijeni goriva. 

"Na određen način treba da razotrimo šta se dešava i šta se desilo i kad je kako i na koji način je moguće da se interveniše u tom smislu. Svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo, pa da, naravno da ima svako pravo. Ali moramo pri tome voditi računa da li mi ometamo one druge građane, ili ne daj bože ljude u potrebi, kakvi su bolesnici", istakal je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kazne za javna okupljanja na putevima i nepropuštanje policije, vatrogasaca i hitne pomoći su od 500 do 1.500 KM, dok su kazne za zaustavljanje i parkiranje vozila tamo gdje smetaju normalnom odvijanju saobraćaja 40 KM. 

Nezadovoljni vozači ne mare mnogo za novčane kazne, opomene direktora policije ili premijerkine prekore. I danas su se okupili u velikom broju na kružnom toku kod Lauša. Desetine vozača je stalo i izašlo iz svojih vozila na tih protestnih sat vremena.

Kažu, nema odustajanja. Podrške ne manjka. 

"Puna podrška, pravi način. Nafta je preskupa u odnosu na plate koje su ovdje". 

"Ako je to jedan od načina da se postigne niža cijena, podržavam u svakom slučaju", ističu vozači. 

Podrška za proteste, ipak, nije jednoglasna.

"Pa ovo nije najbolji način da se ovako rješava, na neki način vlast obezbjeđuje sredstva da se mogu pokriti troškovi države i ostalog".

"Definitivno ljudi koji ovo rade nisu vozači. To je sve što imam da kažem. A da li ima bolji način, naravno da ima, ovo nije način", ističu građani.

Dok ne vide da je cijena goriva niža, vozači od protesta neće odustati. I danas su protestovali vozači u Srbiji kojima je stigla poruka od Aleksandra Vučića da nije ljut na njih već sam na sebe  što je, prvog dana, dozvolio blokadu puteva.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)