Radnici i penzioneri zadovoljni

Građani pozdravljaju najavljeno povećanje plata i penzija

  • 24.06.2018. 19:31

Konačno dobre vijesti za radnike i penzionere, kažu Banjalučani komentarišuči odluku Vlade Srpske o povećanju plata i penzija. Savo je sunčanu nedjelju iskoristio da prošeta gradom a našao je vremena i da prokomentariše sve što je juče čuo. Kaže - svako povećanje dobro dođe. Nisu mu jasni oni koji imaju nešto protiv ali svakome ostavlja pravo na vlastito mišljenje. Njegovo je da pozdravlja povećanje penzije koje, smatra, dolazi u pravom trenutku.

"Ja vjerujem njima, i jednom i drugom. I predsjedniku Vlade i predsjedniku Republike Srpske. Hoće biti sigurno povećanje. Jeste da je malo 2,5 odsto, ali dobro je i to. Svaka čast! Opet, koliko toliko – za nas dobro, kaže Savo.
Cijene idu gore pa je logično da tako bude i sa primanjima, kažu Banjalučani. Posebno ih raduje što će minimalac u plus za 12 i po odsto. Dok ima i nekih koji sumnjaju da će radnici i penzioneri dobiti štogod više na računima, drugi kažu da će dodatna "crvena" imati u šta da se potroši. 

"Valjda su vidjeli da su svi troškovi povećani, sve, moraju i plate da bi ljudi opstali i normalno živjeli, na ovom vremenu".

"Pa ko ne smatra da je dobro...i onaj ko ima, a kamoli onaj ko nema smatra. Je l' dovoljno? Nikad nije dovoljno, nikad! Ali hvala im."    

"Odakle će dati, vidimo da ne radi skoro ništa i dobro daju i ovo što daju," samo su neki od komentara Banjalučana.

Odluka o povećanju plata biće donesena na sutrašnjoj sjednici Vlade. Neoporezivi dio, sa 200 KM, biće povećan na 500 maraka. Najniža plata sa 400 maraka ide na 450, dok će plata od 500 KM biti povećana za devet odsto. Već u julu penzioneri ce dobiti dva i po odsto veću penziju. Oko 600 boraca koji do sada nisu nimali nikakva primanja, a imaju 65 i više godina života, od sada će imati mjesečnu naknadu u visini najniže penzije u Srpskoj. Stigla su i uvjeravanja da će se nadležni potruditi da prosječna plata ide na 450 evra.