Rekonstrukcija Robne kuće

Foča: "Pavgord" gradi mimo svih zakona

  • 22.06.2018. 19:32

U centru Foče pravo gradilište, ali za radove koji i dalje traju skoro da nema nijedan valjan dokument. Preduzeće "Pavgord" d.o.o Foča rekonstrukciju nekadašnje Robne kuće radi suprotno svim odredbama zakona, tvrde u Pravobranilaštvu Republike Srpske.

Zato su obavjestili sve nadležne institucije. Na pitanja ATV iz ove fočanske firme ostali su nijemi, a telefonom poručuju da neće davati nikakve izjave. Poslije opštinskog na gradilište je stigao i republički građevinski inspektor. Nepravilnosti su utvrđene, ali su im kažu ruke vezane zbog nove odluke fočanskih vlasti.

"Načelnik Opština Foča, donio je Zaključak, kojim je u dijelu bitnim za rad i postupanje opštinskog inspektora, odloženo izvršenje Rješenja, u skladu sa zakonom o inspekcijama. U tom smislu nema osnova, niti možemo dalje insistirati kod inspektora da se izvrši obilježavanje izrečene zabrane ili da se dalje preduzima mjera vezano za prinudno izvršenje Rješenja, s obzirom da isti trenutno nije izvršni akt", saopštili su iz Inspektorata Republike Srpkse.

To je samo zaštita objekta od daljeg propadanja, jer se prvi sprat Robne kuće već jednom srušio u toku radova "Pavgorda" kažu u opštini. Komisija koju je formirao načelnik Radislav Mašić zatražila je sanaciju objekta kako bi se zaštitili građani, jer je stanje alarmanto tvrde u fočanskom urbanizmu.
 
"Rade se interventno aktivnosti na zaštiti jame koja je nastala urušavanjem i zaštita instalacija. Dozvolu za građenje izvođač nije dobio, podnio je zahtjev za lokacijske uslove, mi smo u toku analize i pregleda, tražene su neke dopune koje predhode izdavanju građevinske dozvole", istakao je Mensud Jahić, Načelnik odjeljenja za urbanizam Foča. 

Bez dozvola se ništa nije smjelo raditi podvlače u Pravobranilaštvu Srpske. Kivni su na opštinsko rukovodstvo i građevinske inspektore što nisu na vrijeme postupili po zakonu. Pravobranioci su u čitavu priču uključili policiju, ali i Okružno tužilaštvo u Trebinju, a sve zbog kako kažu zaštite imovine RS.
 
"Tužilastvo je naložilo određene mjere, prikupljanje informacija i dokumentacije vezano za izvođenje radova na tom objektu. Nakon prikupljanja tih informacija i dokumentacije Tužilaštvo će zauzeti stav po predmetu i u kom prevcu će se dalje raditi na istom", istakao je Srđan Vukanović, portparol Tužilaštva Trebinje. 

U takozvanoj Robnoj kući u Foči bio je i Tržni centar "Bartula" koji je kupio "Pavgord". Pravobranilaštvo Republike Srpske od bivšeg vlasnika tržnog centra "Bartule" d.o.o Sokolac potražuje više od  1.200.000 maraka, potvrđeno je ATV-u i u Poreskoj upravi RS. Izvršenje trenutno nije moguće, jer su od strane službenih lica, uspostavljene dvojne evidencije, suprotno Pravilniku o uspostavljanju i vođenju Knjige uloženih ugovora o prodaji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža.


 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.