Ima veze sa politikom

Cvijanović: Blokada saobraćajnica neodgovorna

  • 14.06.2018. 07:11

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je blokada saobraćajnica neodgovorna, te da u svakoj normalnoj zemlji postoje mjesta gdje možete da izrazite svoje nezadovoljstvo na protestima i to niko ne spori.

"Ali da blokirate život, da ljudi ne mogu da se bave poslom, da obezbjeđuju medicinske usluge, da ne mogu da stignu tamo gdje su krenuli iz bilo kojeg razloga, to ima puno više veze sa politikom, a puno manje sa onim o čemu govorimo", rekla je Cvijanovićeva. 

Navodeći da poskupljenje nikome nije milo, ni vlasti, ni građanima, ni opoziciji, ona je rekla da je riječ o nekoliko poskupljenja koja su nametnuta na dnevni red. 

"Jedno jeste bilo vezano za akcize, ali ostala su uslovljena pojavama i stanjima na globalnom tržištu na koje ne utiče Republika Srpska", pojasnila je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da je zakonom jesno propisano kada Vlada može intervenisati s obzirom na to da je riječ o otvorenom tržištu i da se na slobodan način diktiraju određeni odnosi na takvom tržištu. 

"Imamo situacije gdje smo intervenisali na ograničenje marže kad su u pitanju određene namirnice i proizvodi za opštu ili osnovnu potrošnju i naravno da će se Vlada baviti i ovim pitanjem", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da ni Vlada Federacije BiH nije donijela odluku o smanjenju cijena goriva, nego je postignut sporazum sa distributerima da to distributeri urade, zbog čega je sasvim logično pitanje zašto građani ne protestuju na benzinskim pumpama, već to ispostavljaju vlasti kao problem. 

"Ne vidim logiku u tome. Postoje mnoge druge relevantnije adrese kojima se treba uputiti građanin nego što je to u ovom trenutku institucija. Mislim da je to jedna od stvari koja je, takođe, dobila političku dimenziju, pri tome ne želim da bježim od te teme. Mi se time bavimo i bavićemo se i na Vladi, ali hoću da kažem da se u uslovima otvorenog tržišta možete intervenisati samo u ograničenim stvarima", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da je, prema trenutnim podacima, čak i sa najavljenim dogovorom u Federaciji BiH da cijene padnu za pet feninga, gorivo u Srpskoj i dalje jeftinije barem za jedan fening.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)