Anketni odbor

Burne reakcije na zaključke Anketnog odbora

  • 06.06.2018. 19:11

Anketni odbor nema ovlašćenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i sprovedene radnje tužilaštva i tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja, podsjećaju danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir.

Oglasili su se povodom jučerašnjih zaključaka Anketnog odbora formiranog radi utvrđivanja svih činjenica u vezi sa smrću Davida Dragičevića, a čiji su članovi juče poručili da postoji osnov sumnje da je David ubijen. Dragan Lukač danas kaže da zaključci predstavljaju političke stavove opozicije.

"Anketni odbor bez ijednog dokaza optužuje MUP i tužilaštvo i njihovo rukovodstvo za učinjene propuste koje nisu ničim obrazložili i na taj način i dalje pokušava da podriva povjerenje građana u svoje institucije, a traženje izmjena zakona po hitnom postupku i uvođenja tužilačke odgovornosti u vršenju dužnosti je miješanje i pritisak na funkcionisanje pravosudnog sistema. Pozivanje svih institucija da svoje djelovanje vrate u okvire Ustava i zakona, bez ijednog dokaza da je neka od institucija radila nešto izvan Ustava i zakona, predstavlja još jedan u nizu neprimjerenih zaključaka i napada neodgovornih političara iz opozicionih redova u cilju podrivanja i urušavanja institucija Republike Srpske", istakao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dragan Lukač podsjeća predsjednika Anketnog odbora Branislava Borenovića da su članovi tog odbora mogli da se bave samo pitanjem da li je policija radila po naredbi tužioca ili nije. Ako jeste, kao što je bilo u ovom slučaju, nisu mogli ulaziti u dalju ocjenu provedenih istražnih radnji, poručuje Dragan Lukač. 

Kaže i da su ignorisali upozorenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da poštuju Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Zakon o javnim tužilaštvima Srpske i Zakon o krivičnom postupku. Na te zakone danas podsjeća i Želimir Lepir. Kaže i da Tužilaštvo sprovodi potrebne mjere.

"U svom izlaganju pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naglasio sam da će se ovo tužilaštvo izjasniti u konkretnom predmetu, tek kada dobije nalaz medicinskog vještačenja tima vještaka iz Zagreba i o tome, kao i o dosadašnjim preduzetim mjerama i radnjama, blagovremeno obavijestiti javnost", istakao je Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Anketni odbor je nakon jučerašnje sjednice zatražio i da nadležne institucije utvrde odgovornost Dragana Lukača i Želimira Lepira. Članovi odbora smatraju i da su tužioci u slučaju Davida Dragičevića napravili niz propusta. Zato će od Narodne skupštine tražiti da uputi inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, s ciljem pokretanja disciplinskih postupaka.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.