Slučaj David Dragičević

Borenović: Smatramo da postoji osnov sumnje da je David ubijen

  • 05.06.2018. 13:49

"Danas smo priveli kraju rad Odbora. Pokazali smo da jedno tijelo Parlamenta može ozbiljno i odgovorno raditi svoj posao. Izvještaj broji 323 stranice i biće dostupan javnosti odmah. Održali smo devet sjednica, dobili informacije od određenih institucija. Preko osamsto pitanja je bilo postavljeno, bilo na desetine zaključaka", rekao je Branislav Borenović, predsjendik Anketnog odbora formiranog radi utvrđivanja istine o stradanju Davida Dragičevića.

Anketni odbor u izvještaju je naveo sljedeće zaključke: 

"Smatramo da su građani s pravom uznemireni zbog činjenica iznesenih na press konferenciji MUP-a od 26.3.2018. godine. Smatramo da postoji osnov sumnje da je David ubijen, te pozivamo Tužilaštvo da se hitno odredi o tome. Tražimo da nadležne institucije zbog evidentni propušta utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova, direktora policije, načelnika Odjeljenja za organizovani i teški kriminalitet i direktora Zavoda za sudsku medicinu i da ih razriješi. 

Tražimo od Narodne skupštine da upute inicijativu prema VSTS s ciljem utvrđivanja odgovornosti tužilaca. Tražimo od Narodne skupštine RS da se donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku, kako bi oštećena strana mogla sama da nastavi postupak. 

Smatramo nedopustivim izvJeštavanje RTRS-A i SRNE, prekršili su principe postovanja profesionalnih i etičkih standarda. Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u okvire nadležnosti".

"Izvještaj Anketnog odbora je usvojen s četiri glasa za, jedan uzdržan", rekao je  Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Anketnog odbora.


Izvještaj će biti predat predsjedniku Parlamenta RS , a Anketni odbor očekuje da će se taj izvještaj uskoro naći na sjednici Narodne skupštine RS.

"Najveći dio vremena proveli su u pokušajima da se ne glasa o mojim prijedlozima i zaključcima. Od početka sam govorio da ne smijemo da se ponašamo kao istražni organ, tu sam uvijek bio usamljen. Vidjeli ste da su danas doneseni stavovi kao da smo provodili istražne radnje. Nismo imali problema oko sustine, nego oko forme. Oko tog dijela se nismo dogovorili, jer sam bio protiv da Skupština preuzima istragu. Ja sam se klonio toga. Za mene je Tužilaštvo ključno, ono vodi istragu i treba da da sve odgovore na sva pitanja koja su postavljena", naveo je Kalabić.

"Ja sam, zato što nisu prihvaćeni moji zaključcki, da se produži rok za 30 dana i da se sasluša republički tužilac, odlučio da budem uzdržan", pojasnio je Kalabić i dodao: "Tražio sam i da se saslušaju lica koja tvrde da imaju dokaze i da se provjeri da su su ti dokazi provjeravaju. Smatrao sam da se mora, u dogovoru sa Tužilaštvom postaviti rok za završavanje ovog predmeta. Pa nakon tog roka ići u sve radnje utvrđivanja odgovornosti".

"Obaveza tužioca je da sasluša sve koji tvrde da imaju dokaze, pa i Davora Dragičević a i sve ostale koji su izlazili s tim tvrdnjama", kaže Goran Đorđić, član Anketnog odbora.

"Nije tačno da je Anketni odbor odbio zaključke Kalabića, nego glasanje o njegovim prijedlozima značililo bi da izlazimo iz okvira koje nam je dala Narodna skupština. Danas smo ispoštovali rok od 30 dana, a izvještaj predajemo predsjedniku Skupštine. Mi danas nismo ništa odbijali, nego nije bilo forme da se o tome možemo izjasniti", kaže Đorđić.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.