ATV saznaje

Borcima će se priznavati ratni kao dvojni staž

  • 22.06.2018. 19:09

Borici Republike Srpkse koji uz radni staž i uduplan ratni imaju tačno 15 godina staža, imaće pravo na minimalnu penziju od 180 maraka. Tu ponudu pred borce će već u ponedjeljak staviti Vlada Srpske, saznaje ATV.

Prostom računicom, ukoliko ste ostvarili samo sedam godina radnog staža,imate 65 godina, a u ratu proveli četiri godine koje se dupliraju, ostvariće pravo na mjesečna primanja. 

Dobre vijesti o povećanju penzija i plata u Republici Srpskoj najavila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, dok vijest o  priznavanju ratnog kao radnog staža nije htjela da otkrije.

Prihvati li boračka organizacija Vladinu ponudu, svoj status riješiće oko 600 boraca. To smo i tražili, a i očekivali da ćemo dobiti, kaže Milomir Savčić, prvi čovjek boračke organizacije Republike Srpske.

Kako će sve to formalno izgledati, borce ne zanima, bitno je da konačno dobiju mjesečna primanja koju zaslužuju, kaže Milomir Savčić. Sve je to rezultat prošlogodišnjeg sastanka sa Premijerkom RS, gdje su Vladi predočeni svi problemi sa kojima se borci susreću, a među kojima je i ratni staž. 

O priznavanju ratnog staža nije ništa otrkrio ni ministar rada i boračko invalidke zaštite RS Milenko Savanović. Ipak, je rekao da je budžet RS stabilan kad je riječ o sredstvima za boračku populaciju.

Zato će već od jula biti veće penzije, za 2 i po odsto. Već je poznato da bi trebalo da se desi i povećanje plata i to svim radnicima.

10 zakona koje vlast mora uskladiti, naći će se pred narodnim poslanicima već narednog mjeseca. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.