Staša Košarac

Zvizdić nema legitimitet za definisanje spoljne politike

  • 12.11.2019. 16:41

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da ni predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić ni Savjet ministara nemaju ustavni legitimitet za definisanje spoljne politike BiH.

"Ustav BiH jasno i precizno kaže da Predsjedništvo definiše spoljnu politiku BiH", rekao je novinarima Košarac, komentarišući Zvizdićevu izjavu da je veoma teško govoriti o "mini Šengenu" i da BiH nije spremna da učestvuje u bilo kojoj inicijativi ili sporazumu, jer bi to moglo imati "negativne posljedice na dalji put BiH prema članstvu u EU".

Ističući da je Zvizdić izašao iz okvira Ustava BiH, Košarac je konstatovao da prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući SDS-u i PDP-u, nije bilo adekvatnog suprotstavljanja politikama Denisa Zvizdića u Savjetu ministara.

"Iz aspekta takvog podaničkog odnosa SDS-a i PDP-a prema politikama Zvizdića i SDA danas imamo situaciju da Denis Zvizdić može da govori u funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara i funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma", rekao je Košarac.

Kada je u pitanju ocjena predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske "nisu odgovorili svrsi", odnosno da nisu plod zajedničkog djelovanja svih poslanika u Skupštini, Košarac je izrazio žaljenje što postoji političar iz Srpske koji se na takav način odnosi prema njenim institucijama.

"Žao mi je što postoji političar iz Republike Srpske koji se na takav način odnosi prema volji naroda u Srpskoj. Narodna skupština je volja naroda Srpske", rekao je Košarac.

On je istakao da ovo pokazuje da je politika SDS-a, Šarovića i nekih drugih usmjerena ka derogiranju institucija Republike Srpske i njenog ustavnog kapaciteta.

"To je vrlo transparentno rekao, potvrđujući izdajničku politiku i politiku dodvoravanja političkim strukturama iz Federacije BiH", rekao je Košarac, navodeći da je Narodna skupština zaključke koji su u interesu građana i Republike Srpske donijela u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnikom.

Prema njegovim riječima, ovakve kvalifikacije nemaju veliki domet i prije svega govore o potrebi Šarovića da se "dodvori onima koji su ga izabrali 2014. godine u vlast i koji ga i danas održavaju u političkom životu, a to su, prije svega, dio međunarodne zajednice i Bakir Izetbegović".

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ocijenio je da najave iz SDS-a da bi posebna sjednica Predstavničkog doma u vezi sa njihovom inicijativom za promjenu poslovnika mogla biti održana krajem novembra pokazuje sinhronizovano djelovanje SDS-a i SDA.

"Zvizdić će biti odsutan jer ide u Ameriku i očigledno se traži termin da SDS i PDP podnesu zahtjev za posebnu sjednicu onda kad on sleti na sarajevski aerodrom. Mislim da to potvrđuje da sve ovo oko poslovnika jeste aktivnost koju je osmislila SDA, a izvođač radova su SDS i PDP", zaključio je Košarac.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela zaključak i pozvala sve predstavnike iz Srpske da ne učestvuju u izmjenama poslovnika bilo koje institucije prije nego se o tome obavi šira rasprava u institucijama Republike Srpske.

Ističući da su zaključci Narodne skupštine obavezujući za sve predstavnike iz Republike Srpske, Košarac je ocijenio da SDS i PDP vode politiku ignorisanja tih stavova.

"Jedino realno jeste da SDS i PDP povuku prijedlog promjene poslovnika", zaključio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Pročitajte još:

Plakao i vrištao zbog smrti druga: Banjalučanin (22) optužen da je skrivio udes

Sin bivšeg poslanika: Pijani vozač kamiona usmrtio ženu kod Gradiške

Prijetio da će skočiti sa zgrade, pa sišao sa krova i odšetao

Preminula majka Nebojše Glogovca

Snimljena opasna vožnja koja je dovela do nesreće

Porno skandal u BiH ne miruje: Bunić djevojke vodio u krevet pa ih zapošljavao

Policajac na udaru zbog lošeg uviđaja nakon ubistva Jelene Marjanović

Nebojšu Glogovca i Mihajla Sporića povezuje jedan dirljiv trenutak iz 2016. godine!

Velika akcija obavještajaca u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Petorica osumnjičenih za silovanje maloljetnice pušteni na slobodu