Problemi u praksi

Vlada RS upozorava da mehanizam koordinacije ne funkcioniše

  • 08.06.2018. 19:25

Vlada Republike Srpske spremna je da povuče saglasnost na Strategiju ruralnog razvoja BiH. To je poruka Željke Cvijanović koju je prije dva mjeseca uputila u Sarajevo.

Iz Vlade se ističe da Sarajevo ne može da ignoriše Banjaluku kada je u pitanju put BiH prema EU. Kažu da iako je Odluka o mehanizmu koordinacije donesena prije dvije godine, ona još ne funkcioniše u praksi. Dva mjeseca kasnije, odgovora iz Sarajeva nema.

"Iz Sarajeva još nismo dobili nikakav odgovor.Što se tiče informacije prije tri mjeseca koja je podnesena Vladi Republike Srpske i Zaključku koji je izašao iz te Informacije ja mogu reći samo da Odluka o mehanizmu koordinacije nije Odluka Republike Srpske nego je to Odluka na nivou Bosne i Hercegovine. To bi trebalo da poštuju sve institucije kako RS tako i sa nivoa BiH", rekao je Ostoja Šinik iz Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede RS.

Mehanizam koordinacije se nikada nije ni poštovao, navodi se iz Ministarstva poljoprivrede RS. U njihovim izvještajima  predsjednici Vlade Željki Cvijanović, stoji da umjesto radnih grupa predviđenih za programiranje sredstava iz IPA fondova, to rade strateške radne grupe u kojima nema predstavnika iz Republike Srpske. Iz Direkcije za evropske integracije poručuju da su dobili upozorenja iz Republike Srpske, ali da ne vide u čemu je problem.

"U sektorskim radnim grupama učestvuju predstavnici svih nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti. Sektorske radne grupe za programiranje IPA postoje od kad se IPA i programira u BiH, dakle puno duže nego što postoje radne grupe u okviru sistema koordinacije", rekla je Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije BiH.

Dok Republika Srpska razmatra povlačenje Strategije ruralnog razvoja, Savjet ministara BiH već najavljuje novac koji će na osnovu nje dobiti. Pitanje programiranja za nas je završeno, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović. Ukoliko ne dođe do dogovora Banjaluke i Sarajeva o utvrđenim pravilima, poljoprivrednici su ti koji će ostati kratkih rukava. Za njih je u 2018. iz IPA fondova predviđeno 30 miliona evra.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)