Istraživanje u BiH

U Srpskoj 30 odsto građana za ulazak u EU, u Federaciji 70 odsto

  • 18.06.2018. 16:31

Više od polovine građana BiH (56,52 odsto) na eventualnom referendumu bi glasalo za ulazak te zemlje u EU, pokazali su rezultati istraživanja koje sprovela Delegacija za evropske integracije BiH.

Rezultati istraživanja pokazali su da je podrška građana ulasku BiH u EU značajno niža u Republici Srpskoj - 30,3 odsto ispitanika.

U Federaciji BiH taj proces bi podržalo 70,6 odsto ispitanika i Brčko distriktu, gde bi se za izjasnilo 75,5 odsto ispitanih. 

"U odnosu na prethodna dva godišnja istraživanja porastao je procent ispitanika koji ne znaju ili ne žele reći kako bi glasali", navodi se u saopštenju. 

Razlog podrške integraciji u EU u najvećoj meri je unapređenje infrastrukture, a slijede sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i poštovanje zakona i propisa. 

Strah od povećanja troškova života i poreza predstavlja najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU. 

Prema ovom istraživanju, građani BiH smatraju da su najznačajnije reforme koje treba da se preduzmu smanjenje poreskih opterećenja na rad, uklanjanje prepreka zapošljavanju, borba protiv korupcije i reforma javne uprave. 

Upitani da odgovore šta bi bili razlozi zbog koji je EU zainteresovana za pristupanje Bosne i Hercegovine, ispitanici su naveli širenje evropskog tržišta i osiguravanje mira i stabilnosti kao najvažnije razloge. 

Politizacija procesa integrisanja je prema stavovima 36,2 posto ispitanika najveća prepreka integraciji BiH u EU. 

U Federaciji BiH češće nego u RS građani misle da je prepreka integraciji nespremnost na promjene (26,6 odsto), a u RS da je to trenutno stanje u EU (16,6 odsto). 

Među temama u vezi sa procesom integracije, ispitanike najviše interesuje uticaj članstva u EU na njihov svakodnevni život, navodi se u saopštenju. 

Istraživanje pod nazivom "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja" sprovedeno je na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH i danas ga je kao informaciju usvojio Savjet ministara

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)