Akcija MUP-a USK u Bihaću

U provjeri migranata, zbog droge uhapšeni Pakistanac i Avganistanac

  • 16.08.2018. 19:08

Dok su jedni stajali u redu za hljeb, druge je postrojila policija i odvezla na utvrđivanje identiteta. To je samo dio akcije koju su jutros izveli pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona u bihaćkom đačkom domu gdje su smješteni migranti.

Osim potrage za onima čije se ime, prezime i porijeklo ne znaju, izvršen je i pretres objekta. S razlogom, kažu u MUP-u.

"Pronađena je određena količina noževa, odnosno hladnog oružja kao i određena količina narkotičkih sredstava, odnosno radi se o zeljastoj materiji koja izgledom asocira na kanabis", kaže Snežana Galić, portparol MUP-a USK. 

Uhapšeni su Pakistanac i Avganistanac. Sumnjiče se za razbojništvo i posjedovanje droge. Bezbjednost na prvom mjestu, kažu u policiji. Migranti iz đačkog doma kažu da međusobnih sukoba ima. Često zbog banalnih stvari zbog kojih izbijaju velike svađe. Neke i ne čudi šta je sve pronađeno ispod madraca, jastuka i u ruksacima. 

"Dosta ih ima noževe, tuku se jedni s drugima, najčešće Pakistanci. Vrijeđaju se međusobno i nastaje problem. Telefoni, hrana, mjesto gdje će spavati i spustiti dušek, zbog svega se tuku a potežu se i noževi. Često jedni drugima dobacuju zbog žena pa se i zbog njih svađaju i tuku", kaže Fazar Anemi iz Avganistana.
 
Srećom, policija je stalno oko đačkog doma, kažu u Crvenom krstu čiji volonteri cijele dane provode sa migrantima. Vjerovatno bi, kažu, bilo i gorih problema da nije svakodnevnih patrola. 

"Oni to naprave između sebe i pošto je policija svaki dan tu, ona to vrlo brzo otkloni i zaštiti od većih incidenata", priča Abdulah Budimilić iz Crvenog krsta u Bihaću.

I gradonačelniku je draže kad ima policije oko objekta. Šuhrija Fazlić kaže da ni Bišćanima nije svejedno zbog nekoliko hiljada migranata. 

"Generalno postoji strah kod ljudi, poseno u selima prema hrvatskoj granici. Nije zgodno kad sjedite u dvorištu u 10 naveče i prolazi vam grupa od 50 muškaraca sa rančevima na leđima pokušavajući da pređe hrvatsku granicu", objašnjava Šuhrija Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

Malo kome u USK-u je za utjehu informacija koja je stigla nakon današnje sjednice Operativnog štaba za pitanja migranata da će BiH nastaviti da jača kontrolu granica. I ranije su, kažu u Bihaću, stizale slične vijesti, pa i silna obećanja o pomoći. 

"Pa, da vam kažem, ko puno obećava, ponese se mala torba", kaže Abdulah Budimilić. 

Još pedeset migranata spakovaće torbe i pravac cazinski hotel "Sedra" gdje se već nalazi oko 150 izbjeglica, većinom žena sa djecom. Iduće sedmice, saopštava Operativni štab, počeće rekonstrukcija objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva dok će se dogovarati tehnički detalji za adaptaciju hala bivšeg "Agrokomerca" nadomak Velike Kladuše. Koliko će, kad se to sve i odradi, izbjeglice ostati na teritoriji BiH, niko ne govori.