Izbori 2018

Srpska lista u FBiH još upitna, međusobne optužbe vladajućih i opozicije

  • 17.06.2018. 20:11

Razočarani smo stavom opozicionih stranaka iz Republike Srpske, da SNSD u Srpskoj listi u Fedreaciji BiH ne želi stranke iz Saveza za promjene, poručuje Goran Broćeta, izvršni sekretar SNSD-a za Federaciju BiH.

Podsjeća da su na sastanak u Banjaluci svi bili pozvani, i da je svaki dogovor s tog sastanka ispoštovan. Listu su u petak predali i registrovali SNSD, DNS i Socijalistička partija, što je, kako tvrde, takođe bilo po dogovoru na koji su pristali i opozicioni predstavnici. Poručuju i da Srpska lista, kako su je nazvali, ne sadrži nikakva stranačka obilježja.

"Sada u narednih deset do petnaest dana planiramo da pozovemo sve ostale predstavnike stranaka koje imaju i sjedište u Republici Srpskoj, a djeluju u Federaciji BiH, kako bismo učestvovali zajedno u kreiranju buduće Srpske liste", rekao je Goran Broćeta, izvršni sektretar SNSD-a za Federaciju BiH.

Za opoziciju to nije dovoljno. Insistiraju na stavu da SNSD želi da ih izbaci sa liste. Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ranije je poručio da na Srpskoj listi treba da učestvuju sve stranke iz Republike Srpske, koje djeluju u Federaciji BiH.

"Moram reći da smo mi željeli da se taj dogovor postigne, ali da smo bili potpuno ignorisani od druge strane. Apsolutno je tačno sve ono što je rakao gospodin Linta. Mi nismo pozvani na taj sastanak. Nije bilo, samim tim, ni prilike za dogovor", rekla je Aleksandra Pandurević, potpredsjednik SDS-a.

"Da li je ta politička sujeta toliko jaka kod stranaka koje jednostavno ne mogu da shvate da postoji granica koju ne treba prelaziti na tako jedan beskrupulozan, politički i stranački način", pita Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Za Broćetu, sve izjave iz Saveza za promjene, ali i Miodraga Linte su ishitrene. Napominje da još ima prostora da druge stranke učestvuju u formiranju liste.

"Ja se iskreno nadam da svi oni kojima je stalo do srpskog naroda u Federaciji i koji misle na srpski narod u Federaciji pored nas, da će se odazvati našem pozivu", izjavio je Goran Broćeta, izvršni sektretar SNSD-a za Federaciju BiH.

U Srpskoj listi će, zasigurno, učestvovati SNSD, DNS, SP i Zavičajni socijaldemokrati. SDS, PDP i NDP još treba da se izjasne. Ukoliko bi se svi predstavnici srpskih političkih stranaka u Federaciji BiH ujedinili, Srbi bi prvi put mogli da dobiju tri direktna mandata u Parlamentu FBiH.

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина