Parlament BiH mijenja pravila

Oštriji uslovi za službena putovanja

  • 12.06.2018. 19:22

Odzvonilo je službenim automobilima, dnevnicama i naknadama za putne troškove koje su pojedini, bh parlamentarci, koristili u privatne svrhe, a pravdali službenim putovanjima. Parlamentarna komisija za administrativne poslove stavila je van snage odredbe o naknadi troškova za reprezentaciju, telefonske usluge, službena putovanja, vozila i ostale beneficije i uvela nova pravila. Konačno je jasno definisano šta je, a šta nije, službeni put.

"Ne podrazumijevaju se posjete kulturnim manifestacijama koje nisu odobrene od strane Kolegijuma. Ne podrazumijevaju se posjete prijemima stranih ambasada. Ne podrazumijevaju se posjete događajima koji su vezani za rad PS, ali nisu odobreni od strane Kolegijuma Parlamenta", istakao je Momčilo Novaković, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove PS BiH.

Nije ni čudo da se neko, konačno dosjetio da donese ovakvu odluku jer su troškovi preveliki - za tri i po godine mandata potrošeno je više od milion i sto hiljada maraka. 

Rekorder je Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, koji je putovao za nešto više od 80 hiljada maraka. Slijede Ognjen Tadić i Saša Magazinović sa oko 54 hiljade maraka, SNSD-ova Milica Marković i SDS-ov Mladen Bosić. I sve je, što se njihovih troškova tiče, a po starim odredbama, bilo dozvoljeno ali je sada pitanje koliko će moći da troše po novim pravilima. 
Ognjen Tadić poručuje da je situacija u Domu naroda specifična, jer je samo 15 delegata i, kako kaže, logično da će troškovi po osobi biti veći.

"Ljudi često to stavljaju u kontekst u kome se to veže za pitanje rastrošnosti i neracionalnog trošenja budžetskih sredstava. I ja to razumijem. Alternativa je ili da se apsolutno ne učestvuje u tim međunarodnim odnosima ili to da se mi dogovorimo da nas predstavlja samo jedan poslanik iz PS, što često nije moguće, radi različitih političkih stavova", istakao je Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH. 
 
Mnogo puta se govorilo o putovanjima parlamentaraca koja nisu išla u rok službe. Tako se u poslaničkim krugovima i danas pominju pojedinci koji su na skijanje i turističke obilaske išli službenim vozilima. Posljednji skandal sa Borjanom Krišto, koja je tražila da joj se plate troškovi za put na komemoraciju u Blajburg. To je odbio Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma, uz obrazloženje da nije imala putni nalog ni odobrenje Kolegijuma i da će, zato, sve morati da plati iz svog džepa. 
 

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок