Disciplinska komisija VSTS

Odbačena pritužba Republičkog centra za istraživanje rata

  • 18.06.2018. 14:43

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH odbacila je pritužbu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica na devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina, rečeno je Srni u ovoj kancelariji.

Kancelarija disciplinskog tužioca navodi da u svom radu mora imati u vidu ograničenja u pogledu vremenskog važenja Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, koji je stupio na snagu u 2004. godini, te opšteg roka zastare pokretanja disciplinskog postupka, propisanog članom 72 Zakona o VSTS BiH. 

Zbog toga je Kancelarija disciplinskog tužioca izvršila istragu navoda iz pritužbi imajući u vidu vlastite prerogative, te provjerom aplikativnih materijala prijavljenih sudija i tužilaca utvrdila da nema dokaza o izvršenom disciplinskom prekršaju iz članova 56 i 57 tačke 19 Zakona o VSTS BiH koji se odnosi na dostavljanje informacija o poslovima i dužnostima koje su obavljali u ratu. 

"Spomenute činjenice o prijavljenim sudijama i tužiocima provjeravala je Nezavisna pravosudna komisija, što znači da su sve informacije o `ratnoj prošlosti` bile poznate tada nadležnom tijelu, prije inicijalnih imenovanja sudija i tužilaca nakon izvršene reforme pravosudnog sistema", ističu u Kancelariji disciplinskog tužioca. 

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica u oktobru prošle godine dostavio je VSTS informaciju sa imenima devet sudija i šest tužilaca za koje smatra da su diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina, a koji i danas obavljaju funkcije u pravosudnom sistemu BiH. 

Na tom spisku je i sudija Šaban Maksumić, koji je bio u Sudskom vijeću koje je donijelo oslobađajuću presudu u predmetu "Orić i Muhić”. 

Istog mjeseca, VSTS BiH usvojio je zaključak da informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, zajedno sa prilozima, bude dostavljena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, te od njega zahtijevala prioritetno postupanje. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.