Borio se na strani islamske države

Ibro Ćufurović, osumnjičen za terorizam, izručen iz Sirije u BiH

  • 20.04.2019. 19:09

Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše, osumnjičen za učestvovanje na ratištima u Siriji, deportovan je iz te zemlje u BiH, prenose federalni mediji. Ćufurović se sumnjiči za organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam. 

"Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom bezbjednosti BiH, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom osobe, državljanina BiH, sa sirijskog ratišta, protiv kojeg Tužilaštvo BiH provodi istragu," sapošteno je iz Tužilaštva BiH.

Prije deportacije, Ćufurović je boravio u zatvorskom kampu "Roj" na sjeveroistoku Sirije, zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva. Ćufurović je u Siriju otišao prije šest godina, kada je postao punoljetan. Prije toga, čuvao je ovce kod Bilala Bosnića, jednog od vođa selefijskog pokreta u BiH, koji je ranije osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam. Upravo na Bosnića se sumnja da ga je on radikalizovao i pomogao mu da ode u Siriju, gdje se kasnije borio na strani Islamske države. 

Na crvenoj Interpolovoj potjernici, osim Ćufurovića, nalazi se još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam. Prema nepotvrđenim informacijama, na bliskoistočna ratišta je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece.