Ministar pravde BiH

Grubeša: Što prije razmotriti informacije o sukcesiji imovine

  • 18.06.2018. 16:42

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas da je Savjet ministara donio zaključak da što prije, na nekoj od narednih sjednica, bude razmotrena kompletna informacija o dosadašnjim aktivnostima po pitanju sukcesije imovine bivše SFRJ.

Grubeša je prenio novinarima da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara rekao da je prošle sedmice u Zagrebu razgovarao sa hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem o Aneksu G /Sporazuma o pitanjima sukcesije/, podsjetivši da je na sastanku 2015. godine dogovoreno da po pitanju Aneksa G biti potpisan bilateralni sporazumi. 

"Sada smo od Hrvatske dobili čvrsto obećanje da će formirati svoj tim i da ćemo moći napokon da pregovaramo kako bi sklopili taj bilateralni sporazum koji bi preceznije definisao pitanje sukcesije po Aneksu G", rekao je Grubeša. 

On je pojasnio da se Aneks G odnosi na imovinu pravnih i fizičkih lica iz BiH. 

"Najviše je riječ o odmaralištima, kampovima, zemljištu na jadranskoj obali, za koje u BiH smatramo da su do 1991. godine bili u vlasništvu inistitucija ili pojedinaca iz BiH", rekao je Grubeša. 

On je podsjetio da je Hratska 1991. godine donijela uredbu o zabrani raspolaganja tim nekretninama. 

"Danas su te nekretnine mahom zapuštene i devastirane i niko nije njima upravljao. Ali u slučaju da je neko iz BiH donio valjane dokumente da je pravni sljedbenik institucije od 1991. godine Hrvatska je skidala zabranu raspolaganja i ta imovina bi bila vraćana", rekao je Grubeša. 

On je dodao i da je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo nekoliko sporova u vezi s ovim pitanjem, ističući da kao ministar ne bi ulazio u domen rada sudova. 

"Maksimalno ćemo se fokusirati da pojačamo tim BiH kako bi shodno Aneksu G u što kraćem mogućem roku, u narednih pola godine, sa Hrvatskom bio potpisan bilateralni sporazum o pitanju imovine", dodao je Grubeša. 

Savjet ministar je na današnjoj sjednici razmatrao aktivnosti u vezi sa zaštitom imovine i prava BiH u Hrvatskoj u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama u državnom vlasništvu, kao i o predmetima koje je vodilo i vodi Pravobranilaštvo BiH u pravnim stvarima zaštite imovine i prava BiH u Hrvatskoj.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.