Trka za Predsjedništvo BiH

Glavni favoriti Radončić, Dodik i Čović

  • 09.06.2018. 15:22

Glavni favorit u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, a drugi je Denis Bećirović iz SDP-a, piše mostarski portal "Dnevnik ba", koji smatra da se Radončić protekle četiri godine uspješno nametnuo kao jedina kvalitetna i vjerodostojna alternativa Izetbegoviću i njegovoj SDA unutar bošnjačkog političkog bića.

Autor teksta smatra da se SDP kroz četiri godine ipak uspio oporaviti od brodoloma koji su doživjeli na prošlim izborima "iako se unutar SDP-a ništa značajno u međuvremenu nije promijenilo u smislu izgradnje kvalitetnih politika". 

"SDP je i dalje fabrika za proizvodnju ispraznih fraza i slogana, s vrlo malo kapaciteta za činiti bilo šta drugo. Ali, njihovom biračkom tijelu to ne smeta. Riječ je o biračima koji žele jake parole, u stilu legendarne "država nešto da uradi", kakve su navikli slušati u komunizmu, i oni, osim tih parola, ništa drugo i ne traže. To im SDP i Bećirović mogu isporučiti i zbog toga je Bećirović, pored Radončića, jedini ozbiljan kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva" piše Dnevnik.ba, a prenosi Avaz.

Autor tvrdi da su u SDA, navodno, svjesni da Džaferović ne može pobijediti Radončića pa zato "sve glavne nade polažu u Željka Komšića", jer "ulaskom Komšića u Predsjedništvo BiH, SDA će biti na dobitku: s jedne strane, izguraće onog kandidata za kojeg bi dominantno glasali Hrvati, a istovremeno bi dobili čovjeka koji bi dokazao i pokazao kako se "država urušava kad SDA nije tu!?"

No, autor zaključuje kako je ipak "puno izvjesnije da će kod Bošnjaka pobjedu odnijeti Radončić, kod Srba vjerovatno Dodik, a kod Hrvata Čović."

Portal smatra kako je "lako moguće da bošnjački udio u vlasti uzmu SBB, SDP i neka od stranaka nastalih raskolima u SDA, što bi bio težak udarac za SDA, udarac od kojeg bi se teško oporavili."