Bezbjednosne opasnosti

Galijašević: Najveće prijetnje - paradžemati, vehabijska naselja i "džamijska ruta"

  • 04.06.2018. 15:14

Paradžemati, vehabijska naselja i "džamijska ruta" kojom se kreću migranti, odnosno "poražene snage `Islamske države` i Al kaide", predstavljaju najveću bezbjednosnu prijetnju Balkanu i EU, a posebno BiH, rekao je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Galijašević je, komentarišući izvještaj Stejt departmenta o postojanju 21 paradžemata u BiH u kojema se okupljaju vehabije i pobornici radikalnog islamskog učenja, rekao da je krajnje vrijeme da Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prestanu "štititi" teroriste i da se pozabave ovim najvažnijim bezbjednosnim problemom.

Stručnjak za bezbjednost pozvao je Mektića i direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmicu da prestanu "rušiti ustavni poredak svojim specijalnim operacijama i napadima na Republiku Srpsku".

On je naglasio da je Republika Srpska faktor stabilnosti, što su kroz ovaj izvještaj rekli i Amerikanci.

"U izvještaju Stejt departmenta za prošlu godinu je ponovo ukazano da bezbjednosne agencije na zajedničkom nivou u BiH vrlo loše rade i loše koordinišu zajedničke poslove, te da Udarni tim za borbu protiv terorizma ne djeluje uopšte", naveo je Galijašević.

On je naglasio da Amerikanci već nekoliko godina uporno ukazuju na činjenicu da se u paralelnim džematima ne samo obavlja vehabijska obuka, nego i da su oni prilično nedostupni bezbjednosnim agencijama i da su daleko od očiju javnosti.

"Bezbjednosnu dimenziju paradžemata nisu istraživali ni OBA niti Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ i Ministarstvo bezbjednosti BiH. Ostaje nejasno zašto Mektić i /zamjenik direktora OBA/ Trifko Buha toliko `vole` ove vehabije, što za Mehmedagića nije čudo", rekao je Galijašević.

On je naglasio da paralelni džemati, njih 21, koliko ih je imenovala Islamska zajednica, predstavljaju strukture koje su apsolutno van kontrole kako Islamske zajednice, tako i bilo koje druge institucije u BiH.

"Međutim, to nije sav problem, jer postoje i džemati koji predstavljaju bezbjednosnu prijetnju i koje je trebalo bezbjednosno analizirati. Tu, prije svega, mislim na džamiju kralja Fahda u Sarajevu, koja jeste u sistemu Islamske zajednice u kojoj se okupljaju radikalne vehabije i širi radikalni i ekstremne ideje, te praktikuje radikalna, tvrda ekstremna opcija islama", rekao je Galijašević.

Na teritoriji BiH, prema izvještaju američkog Stejt departmenta, postoji 21 paradžemat u kojem se okupljaju vehabije i pobornici radikalnog islamskog učenja, djelujući izvan okvira Islamske zajednice u BiH.

U ovom izvještaju za 2017. godinu, koji prenosi "Glas Srpske", navodi se da neki članovi Islamske zajednice nastavljaju da označavaju selefističke grupe kao netolerantne i ekstremističke, ali da Islamska zajednica nastavlja sa naporima da ubijedi sve neregistrovane islamske grupe da prestanu sa svojom religioznom praksom i zvanično se ujedine sa tom vjerskom zajednicom.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.