Bezbjednosni problem

Galijašević: Među protjeranim imamima Muhamed Porča

  • 11.06.2018. 13:57

Islamska zajednica Austrije dala je saglasnost na zatvaranje sedam džamija i protjerivanje 60 od ukupno 250 imama u Austriji, među kojima je Muhamed Porča, izjavio je Srni ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević je istakao da je od tih 60 imama gotovo trećina povezana sa BiH.

"Tu je i Nedžad Balkan, koji je Bošnjak, čije je pravo ime Nedžad Kučević. Poslije preseljenja njegove porodice u Austriju, gdje mu otac ima veliki biznis, promijenili su prezime u Balkan", rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, odluka o protjerivanju 60 imama iz Austrije je dugo pripremana i nije rezultat nagle odluke austrijskih vlasti nego prikupljenih informacija u okviru Eufora u BiH i Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka u Austriji.

"Na ovaj način Austrija signalizira Evropi da smo mi najveći bezbjednosni problem u Evropi, da naše bezbjednosne agencije ne rade ništa", rekao je Galijašević.

On je naveo da šest džamija, od sedam koje se zatvaraju, pripada takozvanom arapskom kulturnom centru, a sedma pripada jednoj turskoj asocijaciji za saradnju.

Galijašević je rekao da su, među jedanaest lica koja su već u fazi izgona iz Austrije, dva državljanina BiH.

"Koliko god u Sarajevu prikrivali to ekstremističko djelovanje i ekstremističko sjeme koje je Al kaida posijala i koje se sada iz Sarajeva rasijava po cijeloj Evropi, ne može se prikriti, jer Evropa, a prije svega Austrija, imaju interes da budu bezbjedni", naglasio je Galijašević.

Galijašević je istakao da se među prognanim iz Austrije pojavljuju vehabijski džemati.

On je naveo da je u rad zabranjenih šest džamija arapskog kulturnog centra uključeno gotovo trećina Bošnjaka, odnosno državljana BiH, uz nešto Sirijaca i Egipćana.

Galijašević smatra da sve ovo BiH ponovo stavlja u kontekst koji uzalud prikrivaju u Sarajevu, te izmišljajući razne afere i organizujući neka paralelna plaćena društva od raznih američkih asocijacija žele da ovdje destabilizuju situaciju, dok teroristi na ovaj način bivaju u potpunosti zaštićeni.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nedavno je rekao da će Beč protjerati "nekoliko" imama koji su finansirani iz inostranstva i zatvoriti sedam džamija u akciji protiv "političkog islama".

Odluka je donesena poslije istrage o fotografijama na kojima djeca u džamijama koje podržava Turska glume mrtvace i nose uniforme u prikazu bitke na Galipolju iz Prvog svjetskog rata.

Na slikama dječaci u vojnim uniformama marširaju, salutiraju i nose turske zastave. U bici na Galipolju 1915. i 1916. godine snage zapadnih saveznika poražene su u sukobu sa turskom vojskom.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.