Ko su kandidati za novog predsjendika HDZ-a

Dragan Čović najavio povlačenje

  • 26.07.2018. 07:14

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović namjerava se povući sa te pozicije ukoliko na predstojećim izborima bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

Nagovijestio je tu mogućnost u utorak, rekavši medijima kako se „treba dogovoriti da članovi Predsjedništva BiH ne budu i predsjednici stranaka“. 

Na taj način bi se, pojasnio je, operativna politika prenijela na neke druge osobe, dok bi se članovi Predsjedništva BiH bavili spoljnom politikom.

Najavljena mogućnost povlačenja sa pozicije predsjednika HDZ-a BiH predstavljala je iznenađenje za širu javnost, ali ne i za upućene u dešavanja unutar te stranke. Zbog politike koju vodi, naročito kada su u pitanju izmjene izbornog zakona i Zakona o krivičnom postupku BiH, Čović je izgubio naklonost dijela međunarodne zajednice koji je ranije imao razumijevanje za njegove postupke. 

S obzirom da je Čovićevo prepuštanje pozicije stranačkog predsjednika postalo izgledno, čak nazavisno od rtezultata oktobarskih izbora, unutar HDZ-a BiH je počela borba za njegovog nasljednika. 

Prema informacijama, među najizglednijim kandidatima za novog predsjednika HDZ-a BiH nije ni jedan od aktuelnih istaknutih zvaničnika te stranke.

Borba se vodi između dva kandidata. Jedan je Zoran Tomić, aktuelni rektor Sveučilišta u Mostaru te nekadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a BiH.

Njegov jedini oponent je aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Dalibor Miloš, koji se nakon prošlih izbora spominjao kao mogući premijer Vlade HNK i koji uživa podršku međunarodne zajednice.

Naredni Sabor HDZ-a BiH, na kojem će se birati i predsjednik stranke, trebao bi biti održan na proljeće naredne godine.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок