Migrantska kriza

Burna rasprava u Parlamentu BiH zbog migranata

  • 20.06.2018. 19:05

Imamo plan za migransku krizu, ali ga niko ne ferma. Tim riječima minstar bezbjednosti se obratio poslanicima u BH Parlamentu i rekao da su pare najveći problem u suzbijanju krize.

Ubzo je uslijedila oštra polemika. Šef Kluba poslanika SNSD-a optužuje ministra bezbjednosti da svojim stavom samo priziva migrante da dođu u što većem broju. Samo mu još nedostaje tabla dobro došli u BiH, poručuje Staša Košarac. 

Mektić odgovara istom mjerom. Kaže da prihvata sve sugestije oko rješenja  migrantske krize, ali odbacuje političke ocjene koje, kaže, nikome u BiH ne idu u prilog. Od poslanika, kaže da nije čuo nijedan prijedlog. 

"Nijedna diskusija nije usmjerena ka tome, kako da rješavamo problem, nego ko je šta rekao, ovaj govori ja sam 2015 godine, rekao ono, ja sam kada se budžet usvajao rekao ono, itd. Zašto je Mektić Dragan, rekao da će haspiti nekoga, zašto sam se ja tako ponašao u situaciji na Salakovcu", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Čulo se i to da se Parlament bavi posljedicama, a ne uzrokom problema, jer migranti nisu pali s neba, već u BiH intezivno dolaze već neko vrijeme. Poslanici su se požalili da nemaju materijale za raspravu, jer Savjet ministara nije dostavio novu informaciju u vezi sa migrantskom krizom. U nekoliko navrata bilo je i prijedloga da se rasprava prolongira za naredno zasjedanje. Ipak, raspravljano je nekoliko časova.

"Logično bi bilo da smo danas imali informaciju Ministarstva bezbjednosti, koliko je migranata, odakle su oni, gdje su migrantski centri, da nam ministar objasni na bazi koje odluke je očistio park u Sarajevu i premjestio u Mostar, ima li ikakva odluka Savjeta ministara, ili je to bilo samo pravljene dekora za posjetu Erdogana Sarajevu", istakao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Ministar bezbjednosti tvrdi da su svi bili obavješteni da će jedan broj migranata biti prebačen u Salakovac i nije mu jasno zbog čega se diže tolika prašina. U sali je na momente bilo itekako burno. 

HDZ je zamjerio ministru bezbjednosti zbog poziva na hapšenje komsara Hercegovčako-neretvanskog kantona, nakon zaustavljanja migranata na Ivan sedlu. Zašto sada ne hapsite načelnika Bihaća i Velike Kladuše, burno se obratio Nikola Lovrinović Draganu Mektiću, poručivši da nema ingerencije da hapsi. 

Posvađali su se i poslanici HDZ-a i SDA, prštale su optužbe na sve strane, ko napada, a ko brani ustavni poredak BiH. Međutim, pred novinarima bili su nešto umjereniji. 

"Mi tražimo u Parlamentu da imamo relevatnu infromaciju, da o njoj relevatno pričamo, da pomognemo u onom dijelu koliko se može. Ovo je politička, u prvom redu, sigurnosna tema", naglasio je Predrag Kožul, poslanik HDZ-a u PD PS BiH.

"BiH se mora ponašati u skladu sa međunarodnim obavezama i mi pokušavamo da rješavamo taj problem. Upozorenja gospodina Mektića o spremnosti da rješava taj problem treba shvatiti ozbiljno i sve nadležne institucije moraju reagovati kako bi se riješio ovaj problem", istakao je Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA u PD PS BiH.

Na kraju Parlament nije donio konkretne zaključke u vezi migrantske krize. Tročasovna burna rasprava završila se međusobnim optužbama i oštrim polemikama koje sigurno neće riješiti situaciju na terenu. Bilo je i prijedloga da bi na svakoj narednoj trebalo da se raspravlja o migrantskoj krizi, ali je ostalo još malo vremena do godišnjih odmora. 
 

Тагови: