Upitnik Evropske komisije

BiH od 2008. do 2016. godine nije uskladila sa EU 174 stava

  • 17.06.2018. 09:13

Sa stavovima EU od juna 2008. godine do kraja 2016. godine usklađeno je 1.889 izjava, dok nisu usklađena 174 stava, navedeno je u odgovorima BiH na Upitnik Evropske komisije za Poglavlje 31 koje se odnosi za spoljnu, bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

Među 174 stava koji nisu usklađeni sa EU je stav Savjeta EU o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog situacije u Ukrajini. 

Nisu usklađeni ni stavovi o više deklaracija o Mijanmaru, Sjevernoj Koreji, o situaciji u Južnom Sudanu, pojasu Gaze i restriktivnim mjerama protiv Sirije, podaci su Ministarstva inostranih poslova BiH navedeni u odgovoru na Upitnik. 

Stavovi i izjave BiH su iskazani putem Misije BiH pri EU u Briselu, Misije BiH pri UN u NJujorku, Ženevi i Beču, Misije BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu, OEBS-u i ostalim međunarodnim organizacijama. 

BiH će nastaviti postepeno usklađivati spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU i sve više približavati stavove o međunarodnim pitanjima, navedno je u odgovorima na Upitnik. 

To uključuje pitanja iz oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, te će u tom kontekstu nastaviti progresivno povećavati stepen pridruživanja izjavama, deklaracijama, zajedničkim pozicijama, uključujući restriktivne mjere EU. 

U odgovorima se navodi da BiH u ovom trenutku nisu imenovani "politički direktor" i "evropski korespondent". 

Kada je riječ o stavu EU u oblasti sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje, u odgovorima na Upitnik Evropske komisije se ističe da BiH ne posjeduje hemijsko, bilološko, nuklearno oružje niti postoje kapaciteti za njihovu proizvodnju. 

U pogledu kontrole izvoza konvencionalnog oružja BiH je potpisala i ratifikovala Sporazum o trgovini naoružanja "ATT" (Arms Trade Treaty) i aktivno ga provodi u praksi. 

Na regionalnom nivou BiH je i potpisnica Sporazuma o subregionlanoj kontroli naoružanja koja omogućava održavanje stabilnog nivoa konvencionalnog naoružanja i sprečavanja trke u naoružavanju.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.