Pošiljka Evropske komisije

BiH dobila dodatna pitanja iz Brisela

  • 22.06.2018. 19:57

Kako se formira parlament i kako se biraju članovi Predsjedništva BiH. To su između ostalih neka od dodatnih pitanja, na koja će BiH slati odgvore u Brisel.

Naizgled jednostavna, opet izazivaju brojne dileme. Od toga da li će i kako iz BiH morati da objasne da je pred Ustavnim sudom osporen Izborni zakon, na osnovu koga će biti provedeni naredni izbori, pa do toga da li će BiH prije oktobra stići da pošalje sve ono što su tražili iz Evrospke komisje.

U Direkciji za evropske integracije ne očekuju velike probleme, jer je kažu sada neuporedivo laške odgovarati jednim glasom i to kroz sistem mehanizma koordinacije.
 
Odgovori na uptinik su preduslov za razmatranje kandidatskog statusa, pa bi trebalo u Brisel da budu poslati u najskorijem roku. Najglasniji kritičari predsjedavajućeg savjeta ministra, poručuju da posao sigurno neće biti završen prije izbora. Nije relalno očekivati da aktuleni saziv završi sve ono što se kroz dodatna pitanja traži od BiH, jer se mnogo zakasnilo na evrospkom putu, poručuju iz SBB-a. 

"Mi smo se doveli u situaciju da ćemo vrlo vjerovtano tek poslije izbro, a u tehničkom sazivu, što je posebno nelegitmno i neprincipijelno, odgvoarat i na dodatan pitanja iz evrospke komisje i tobože nastaviti proces evropskih integracija. Proćerdane su dvije godine, a bilo je planirao da se prije izbora dobije kandidatski status", istakao je Adis Arapović, SBB. 

Predsjedavajući Savjeta ministara ranije se hvalio kako je aktuelni saziv najviše uradio na evrospkom putu i postigao najbolje rezultate. Da li će odgovori na dodatna pitanja biti poslati u roku od nekoliko mjeseci danas nije komentarisao, ali su iz evrospke kosmije podvukli da bi bilo dobro ukoliko bi u tom periodu dobili sve ono što su tražili. 

"Što se tiće rokova, evropska komisija je u svom dopisu koje je dostavila sa dodatnim pitanjima navela da bi cijenila ukoliko bi oni bili poslati u roku od tri mjeseca, ako je to moguće, rokovu će biti određeni u okviru mehanizma koordinacije", istakao je Edin Dilberović, direktor Direkcije za evrospke integracije BiH. 

BiH je više od godinu dana odgovarala na oko 3.000 pitanja, a rok je bio  pola godine. Nakon što su se namučili oko odgvora, dobili su dodatnih 655 pitanja, kroz koje bi BiH trebalo da razjansi nedoumice koje imaju u Briselu, ali malo je onih koji očekuju da će i taj posao ići lako. 


 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.