Igor Radojičić

Trasiran put za razvoj kulture

  • 20.06.2018. 12:11

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je strategija razvoja kulture grada 2018-2028. godine dio šireg plana i aktivnosti u vezi sa pripremom kandidature Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

Radojičić je istakao da je riječ o veoma inovativnom dokumentu, koji trasira pravce, govori o infrastrukturi, objektima i prostorima za kulturu, te o fokusima u smislu manifestacija, događaja i politika.

"Nezavisno od toga kako da završi kandidatura za evropsku prijestonicu kulture, ovaj dokument gradu može da pruži zaista optimalnu trasu za naredni desetogodišnji period za rast kulturne scene u gradu", rekao je Radojičić Srni.

Radojičić je dodao da je Grad Banjaluka prije više od godinu dana donio odluku da se kandiduje za evropsku prijestonicu kulture.

"Poslije toga, formiran je i tim mladih i ambicioznih ljudi iz oblasti kulture, koji su potpuno slobodno i neopterećeno bilo kakvim političkim temama radili na pripremi strategije", rekao je Radojičić.

On je dodao da je nacrt ovog dokumenta podržala Skupština grada, te da je bio na javnoj i stručnoj raspravi.

Održano je, kako je naveo Radojičić, više skupova na kojima se debatovalo o nacrtu i prije njegovog donošenja i sa malim izmjenama, sada se prijedlog strategije razvoja kulture nalazi pred definitivnim usvajanjem.

Radojičić je istakao da svi gradovi koji namjeravaju da se kandiduju imaju obavezu da utvrde strateške pravce razvoja i da je Banjaluci priprema kandidature za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine dobro došla da se prvi put ovaj grad fokusira na pripremu strategije kulture.

Ukoliko prijedlog Strategije razvoja kulture 2018-2028. godine dobije "zeleno svjetlo" na sjednici Skupštine grada 26. juna, Banjaluka će biti prvi grad u Republici Srpskoj i BiH koji ima ovaj strateški dokument i njime trasira pravce razvoja kulture u gradu za naredni desetogodišnji period.

Tim za pripremu aplikacije "Banjaluka 2024", koji je sačinio strategiju, obavio je obiman posao kako bi se došlo do što kvalitetnijeg dokumenta.

"Ova strategija, osim što ispunjava jedan od tri uslova za učešće na projektu `Evropska prijestonica kulture`, putem šest postavljenih ciljeva, do kojih se došlo u razgovorima sa umjetnicima, stručnjacima i predstavnicima institucija, koji su trajali skoro godinu dana, nastoji da generalno uredi kulturna scenu grada jačanjem kapaciteta, postavljanjem sistema, ali i uvođenjem određenih izmjena koje za cilj imaju popunjavanje praznina nastalih u ugogodišnjem nepostojanju jasnog planiranja", rekli su iz Tima.

Iz ovog tima dodaju da se u posljednje vrijeme oblast kulture obično definiše na takav način da uključuje umjetnost, nasljeđe i kulturne i kreativne industrije.  

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.