Gradonačelnik Banjaluke

Radojičić sa direktorima škola, počinje sanacija…

  • 19.06.2018. 13:07

Grad Banja Luka je rebalansom budžeta obezbijedio 200 hiljada KM za sanaciju osam banjalučkih osnovnih škola, te 140 hiljada za sanaciju krova Tehničke škole, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnjeg sastanka sa direktorima ovih škola.

On je naglasio da je prošle godine urađena analiza stanja u svim banjalučkim školama i na osnovu toga su još prošle godine započeti određeni radovi.

"Prvo smo budžetom predvidjeli osnovna sredstva, a rebalansom su obezbijeđena dodatna. Pored ovih osam osnovnih i Tehničke škole, ove godine je planirana zamjena stolarije i na Elektrotehničkoj školi. Osim rebalansom budžeta, obezbijedili smo sredstva za sufinasniranje drugih projekata. Tako će u OŠ "Desanka Maksimović" u Dragičaju biti sanirani fasada i stolarija za što su Grad i UNDP obezbijedili po 100 hiljada KM. U toku je sanacija škole "Jovan Cvijić", a ove godine trebalo bi da se radi i OŠ "Vuk S. Karadžić" kroz projekat energetske efikasnosti", pojasnio je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da je najveći pojedinačni posao ove godine dogradnja OŠ "Branko Radičević", gdje je Grad izdao građevinsku dozvolu i uradio projekat, a Ministarstvo prosvjete i kulture je obezbijedilo sredstva i provešće tender za ovaj posao sa ciljem da se obezbijedi dodatni prostor za najveću banjalučku osnovnu školu. 

Sumirajući sve, gradonačelnik Radojičić je naglasio da će na ukupno 19 objekata osnonvih i srednjih škola u Banjoj Luci biti izvedena rekonstrukcija ili sanacija. Prema njegovim riječima, tome treba dodati, da ove godine, prvi put, na prijedlog Savjeta za privredu, Grad je odvojio 100 hiljada KM za nabavku opreme potrebne za stručnu praksu u srednjim školama.

Direktor Tehničke škole Kristina Mrđa, kazala je da je prva faza sanacije objekta ove škole urađena prije dvije godine, a sanacija ravnog krova je bila apsolutni prioritet, jer je to najveći problem.

"Nastojaćemo da tokom ljetnog raspusta provedemo zakonom propisanu proceduru i da početak nove školske godine dočekamo u mnogo boljim uslovima. Ostaje nam još jedan posao, a to je zamjena stolarije na Tehničkoj školi koja je, inače, najveća srednja škola u Republici Srpskoj", rekla je Mrđa.

Darko Tomić, direktor OŠ "Đura Jakšić", zahvalio je Gradskoj upravi na tome što je obezbijedila sredstva za sanaciju škola, iako osnovne škole nisu u nadležnosti Grada. On je dodao da će novac utrošiti na zamjenu stolarije, te izrazio očekivanje da će biti realizovan projekat sa UNDP-om koji podrazumijeva sanaciju fasade.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, naglasio je da će u narednih mjesec dana biti otvoreno 15-20 gradilišta i da je planirano da se svi radovi završe do početka naredne školske godine.

Radovi u osnovnim školama

Rekonstrukcija krova biće obavljena u osnovnim školama "Ivan Goran Kovačić", "Jovan Dučić" i "Miroslav Antić". Sanacija mokrih čvorova predviđena je u školama "Branko Ćopić" i "Dositej Obradović". U OŠ "Đura Jakšić" biće obnovljena stolarija, u OŠ "Petar Kočić" biće saniran dimnjak, a u područnoj školi u Aginom selu biće obnovljena fasada.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина