Prijedlog Skupštini grada

Radojičić: Formirajmo forum za bezbjednost građana

  • 17.06.2018. 12:35

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić predložio je gradskom parlamentu da se formira forum za bezbjednost građana.

U obrazloženju ove odluke, o kojoj će se Skupština grada izjasniti 26. juna, Radojičić navodi da je cilj da se građani, zajedno sa predstavnicima nadležnih institucija, aktivno uključe u analizu trenutnog stanja i predlaganje mjera za podizanje stepena bezbjednosti u gradu.

Prema njegovim riječima, u radu foruma bi učestvovali predstavnici resornih institucija, građani i predstavnici Gradske uprave.

"Forum se formira sa ciljem da se građani aktivno uključe u analiziranje, planiranje i predlaganje mjera za podizanje bezbjednosti u gradu, svjesni da je potrebna bolja komunikacija između policije, nadležnih institucija i samih građana", rekao je Radojičić.

Kako je naglasio, forum bi, između ostalog, trebalo da analizira razne bezbjednosne izazove na području grada, uključujući, između ostalog, i trenutnu situaciju sa video nadzorom.

"Pored toga, forum bi analizirao trenutno stanje i davao prijedloge u vezi sa poboljšanjem bezbjednosti na 'osjetljivim' lokacijama, poput noćnih klubova, škola i drugih mjesta na kojim se, potencijalno, mogu očekivati bezbjednosni problemi", rekao je Radojičić.

Prema odluci, forum bi djelovao kao savjetodavno djelo u okviru Gradske uprave.

Inače, prema prijedlogu ove odluke, članovi foruma bili bi građani iz pet mjesnih zajednica, načelnik Policijske uprave Banjaluka, direktor Centra za socijalni rad, šef vatrogasne jedinice, direktor Doma zdravlja, predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, načelnik Komunalne policije, te koordinator projekta „Rad policije u zajednici“. Sa druge strane, Gradsku upravu bi predstavljali gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada.