U centru grada

Gradske bašte sve popularnije u Banjaluci

  • 17.06.2018. 20:57

Kutak dvorišta za voće i povrće širom centra Banjaluke misija je koju ostvaraje udruženje Gradske bašte iz Banjaluke.

Do sada su posjetili nekoliko vrtića i škola i zajedno sa djecom zasadili nekoliko vrsta povrća. Prvi plodovi već se beru u samom centru grada, i to pored dječijih igrališta.  Ovo je tek početak, a Banjaluku iduće godine čeka veliki projekat, kaže Milka Tamamović, predsjednik udruženja Gradske Bašte.

"Nadam se da ćemo u posjed ući krajem jeseni, tako da od proljeća možemo startati uveliko na tim gradskim baštama. Predviđa se tu nekih, skoro sto parcela, od 50 do 100 kvadrata. Veći dio parcela će biti za građanstvo. Svi građani koju budu željeli da imaju svoje bašte, i punu podršku u obuci, sve što im bude trebalo, imaće", kazala je Milka Tamamović.

Grad će, kažu u udruženju, dati zemlju, a svi članovi će mjesečno plaćati članarine kojim će se pokrivati troškovi navodnjavanja, đubrenja  i obrađivanja zemlje. Jedan dio parcela namijenjen je za socijalne kategorije. Udruženje Gradske bašte broji više od 50 članova različitih godina. Broj se stalno povećava, a svi imaju jedan cilj- spriječiti potpunu betonizaciju grada.

"Zaista puno znači. Jer da krenemo od ovih malih bašta, preko balkona, terasa na zgradama i naravno gradskih površina. I to  je velika stvar za ovaj naš grad, a naročito za ovu malu dječicu", kaže Nada Skočić.

Upravo su djeca akteri prvog projketa Gradske bašte. Svijet baštovanstva upoznao je veliki broj mališana, a iz Udruženja kažu da djeca dobro reaguju, posebno kad vide prve plodove u baštama koje su sami uzgajali.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм