Vigemark: Vaša ekonomija je mala, ne možete bez regiona i EU

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 13:33, 27.04.2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da Republika Srpska bilježi rast ekonomije, industrijske proizvodnje i domaće proizvodnje, te da se smanjuje nepovoljan spoljnotrgovinski bilans.

Govoreći na konferenciji za novinare Ekonomskog foruma “Jahorina 2017”, Dodik je rekao da je svako ko je htio da ima uvid u ove podatke, danas mogao da ih pribavi na ovom skupu.

“Mogli smo da čujemo da stepen zaduženosti nije onoliki kako se u javnosti pokušava napraviti percepcija o tome”, rekao je Dodik, ističući da se javne finansije u Republici Srpskoj odgovorno vode i da nema hiperprodukcije javnih zaduženja.

Dodik je podsjetio da je RS u prošloj godini zabilježila rast blizu tri odsto i naveo da je ambicija da i ovoj godini zabilježi sličan rast, da relativno smanjuje zaduženje i da obezbijedi novi kapital koji bi išao u razvoj infrastrukture.

“Za razliku od nekih ranijih vremena, zaduženje raste samo za produktivne investicije kao što su autoputevi”, rekao je Dodik, ističući da zaduženja ne idu za ono što se zove “krpljenje budžeta”.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je da je Ekonomski forum Jahorina 2017. prilika za razgovore o ekonomskim pitanjima, saradnji sa svijetom i jedinstvenom tržištu.

“Ne možemo da izbjegnemo i neke političke teme, prije svega, političku stabilnost, jer je ona preduslov za ekonomski rast”, istakao je Knežević.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark naglasio je pitanje trgovine za razvoj malih ekonomija.

“Male ekonomije poput entiteta u BiH moraju se oslanjati na trgovinu prvo sa susjednim zemljama, Srbijom i Crnom Gorom, ali i sa EU, sa kojom je region zabilježio povećanje trgovine za 11 odsto. Istovremeno je iz EU u region izvoz 3,4 odsto”, rekao je Vigemark.

On je podsjetio da je u martu ove godine tokom konferencije u Sarajevu pokrenuta nicijativa o uspostavljanju zajedničkog tržišta.

“BiH bi trebalo da se uključi i u Svjetsku trgovinsku organizaciju do kraja 2017. godine. To je realno i izvodljivo, jer trebate okončati pregovore sa tri zemlje: Rusijom, Ukrajinom i Brazilom. Tu imate podršku EU”, rekao je Vigemark.

Predsjednik Organizacionog odbora Foruma Goran Račić rekao je da je skup okupio više od 400 učesnika i oko 80 panelista i da je time nadmašio očekivanja.

On je podsjetio da će na dvodnevnom forumu biti razgovarano o energetici, kao najznačajnijem resursu RS, građevinarstvu, reformi Zavoda za zapošljavanje i tržišta rada, kao i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone