Vigemark: Neusvajanje Zakona o akcizama korak unazad

15:34, 12.05.2017.
Thumbnail

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark smatra da je neusvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH korak unazad iz ekonomske perspektive.

On je dodao da su "neke međunarodne finansijske institucije već posljedično smanjile svoje projekcije godišnjeg rasta za BiH za dva do tri odsto".

Vigemark se nada da neusvajanje ovog prijedloga neće zakočiti sprovođenje Reformske agende, jer ima i drugih pitanja na kojima se može raditi, od javne uprave do vladavine prava.

"Prilika je, za sada, možda izgubljena, ali je ovo jednostavno bila volja naroda i njihovih izabranih predstavnika", rekao je Vigemark danas novinarima u Banjaluci, komentarišući neusvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Prema njegovim riječima, "interes EU je da je tu postojala dovoljna i odgovarajuća informisanost uključenih aktera".

"Nadam se da je konačna odluka donesena na osnovu odgovarajućih informacija i da predstavlja volju naroda", poručio je Vigemark.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 10. maja u Sarajevu negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, koja nije prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čime je ovaj set zakona oboren.

Ovim zakonskim prijedlozima bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litri.

(Srna)