Velika Bukovica: Uprkos redovnom plaćanju - često nema vode

09:26, 07.03.2017.
Thumbnail

Prije deceniju dobili su vodu, priključak platili oko hiljadu maraka, a česme su im i danas uglavnom suve. Mještani Velike Bukovice uprkos uplatnicama koje dokazuju da su redovne platiše, često nemaju vode.

Većina od 120 domaćinstava je plaća, ali sporan je dug koji se vuče godinama i zbog kojeg gradski Vodovod obustavlja isporuku.

"Možda jedno 20-ak odsto da ne plaća. Ima tu dugova nekih starih, računa se 20.000 duga, ima tu gubitka zbog kvarova, mi smo prepušteni sami sebi", ističe Milorad Porubović, Velika Bukovica.

"Ima nekih, ne da u avliju ući da očitamo sat", kaže Ilija Cvijanović, Velika Bukovica.

Ne spore tvrdnje mejštana u gradskom Vodovodu, ali peru ruke. Problem, kažu, moraju sami da riješe, jer su i lokalnu mrežu radili bez njihovog nadzora.

"Nisu radili u skladu sa projektonom dokumentacijom i činjenica je da mreža ima gubitke, ali ta mreža ide privatnim posjedom, a sve što je privatni posjed vodovod ne može bez odobrenja vlasnika da bilo šta radi", rekao je Živko Erceg, direktor AD Vodovod Doboj.

Idejno rješenje za rekonstrukciju seoske mreže, koja bi išla javnom površinom, je sve što je gradski vodovod mogao da ponudi. Prvobitno je trebalo da košta oko 60 hiljada maraka, ali sada se bliži četiri puta većem iznosu.

"Oni su 25 godina naplaćivali vodu, prodali ljudima priključke i nefer je od njih da tako rade, rekli su 60.000, mi smo pristali da snesemo na nas 120 domaćinstava, to je 500 maraka", kazao je Duško Aladžić, MZ Velika Bukovica.

Za rekonstrukciju po novoj računici, koja bi bila trajno rješenje, treba da daju još oko 2.000 maraka. Mještani kažu da im se više isplati da kopaju bunar, jer tuđe račune ne žele da plaćaju. Za gradski vodovod postoji samo jedno, zajedničko, mjerno mjesto i dug koji mora da se plati. Do tada će morati da se naviknu na zavrnutu slavinu.