Vatreno krštenje: Putin je poslao Su - 57 u Siriju VIDEO

22:12, 23.02.2018.
Thumbnail

Rusija je u Siriju poslala dva najmodernija borbena stelt aviona domaće proizvodnje, Suhoje "Su-57".

Kako se spekuliše u ruskim medijima, Moskva je u sirijsku avio-bazu poslala napredne stelt lovce, što pojedini analitičari ocjenjuju kao "rizičan pokušaj da se ostvari publicitet i operativno iskustvo za avion u jednom od najsloženijih sukoba na svijetu", piše britanski "Gardijan".

Njihovo pojavljivanje na nebu Sirije dolazi u prelomnom trenutku sedmogodišnjeg rata, i dok se u istočnoj Guti vode nove vojne operacije.

Raspoređivanje dva aviona tipa "Su-57", koji su snimljeni raspoređeni na ruskom aerodromu duž mediteranske obale, predstavljaju najnoviji visokotehnološki vojni sistem koji je Rusija izložila u Siriji.

I Kremlj i rusko Ministarstvo odbrane odbili su da daju komentare o tome da li su raspoređeni ruski avioni pete generacije, koji su i dalje u fazi ispitivanja. Pojedine ruske novinske agencije objavile su u četvrtak da su te informacije potvrdili pojedini izvori u ministarstvu odbrane.

Vojska je ranije najavila da će početi da testira nove lovce u borbi, koji su predstavljeni kao budući rival američkim lovcima "F-22 Raptor" kompanije "Lokhed Martin".

Juri Borisov, zamenik ministra odbrane, rekao je ranije u februaru da Rusija kupuje avione "Su-57" za testiranje borbene upotrebe, kao da su prve faze testiranja gotove.

Ranije ovog mjeseca zapadni mediji su izvjestili da su snage pod vođstvom SAD ranile i ubile na desetine ruskih plaćenika i pripadnika Asadovih snaga u bici u blizini grada Deir ez-Zor, u kojoj su američki dronovi i avioni direktno ciljali Ruse koji se po prvi put bore u ratu.

Kako piše britanski "Gardijan", Rusija je redovno koristila sukob za testiranje svoje najnovije vojne tehnologije, zbog kojeg je i povećala prodaju oružja.

- Postoji određena operativna zasluga u tome, ali postoji i element reklamiranja - rekao je Daglas Beri, viši saradnik za vojno vazduhoplovstvo Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu. Napomenuo je da bi uspješna demonstracija aviona u Siriji mogla da ublaži zabrinutosti potencijalnih kupaca kao što je indijska vlada.

Još je nejasno da li avion može igrati bilo kakvu ulogu u svakodnevnim operacijama.

- Još nismo videli njegovu borbenu moć, nismo videli da je nešto oborio - rekao je Beri.

Ruslan Puhov, analitičar za odbranu i direktor Moskovskog Centra za analizu strategija i tehnologija, rekao je da bi moglo biti rizično raspoređivati nove avione u Siriji.

- Da sam ministar odbrane, vjerovatno ne bih to uradio. Ako izgubite jedan od ovih aviona, to bi moglo izazvati velike probleme. A šta se dešava ako tehnologija padne u pogrešne ruke - rekao je.

(Blic.rs)