Vanredno u Virginiji, tuča pristalica KKK-a i policije

21:35, 12.08.2017.
Thumbnail

Guverner Virginije proglasio je vanredno stanje, a policija je rasturila stotine demonstranata u Charlottesvilleu, nakon što su izbili neredi uoči skupa bijelih nacionalista i drugih desničarskih grupa pod nazivom "Ujedinimo desnicu".

Stotine građana protestovalo je u američkoj saveznoj državi Virginiji protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja.

virdz2

Okupljeni na Univerzitetu Virginia uzvikivali su slogane: "Jevreji neće doći na naše mjesto", "Krv i zemlja", "Jedan narod, jedna nacija, kraj migracijama".

virdz3

Demonstranti su na ovaj način pokazali nezadovoljstvo i ljutnju zbog planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja koji se nalazi više od stotinu godina u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije.

Fights breaking out. Pepper spray in the air #Charlottesville pic.twitter.com/xWizCxArC0

— Christopher Mathias (@letsgomathias) August 12, 2017

Pored grupe koja je protiv uklanjanja kipa, okupili su se i oni koji podržavaju ovakvu odluku. U jednom trenutku došlo je i do napetosti između dvije strane. Intervenisala je i policija koja je smirila dvije sukobljene strane.

Fights breaking out. Pepper spray in the air #Charlottesville pic.twitter.com/xWizCxArC0

— Christopher Mathias (@letsgomathias) August 12, 2017

Načelnik Charlottesvillea Mike Signer kritikovao je proteste onih koji su protiv uklanjanja kipa nazivajući njihovu šetnju "rasističkom, netolerantnom i ispunjenom zastrašujućom mržnjom".

I prošlog mjeseca su pristalice Ku Klux Klana organizovale proteste.

virdz4

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine, postali su tačka neslaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi kipovi već su uklonjeni ili preseljeni, ali su ostali i oni čije uklanjanje je tek planirano.

(AA)