Uskoro subvencije poslodavcima za nove radnike!

20:06, 10.03.2018.
Thumbnail

Poslodavcima koji će ove godine da zaposle radnike, ali i onima koji su to uradili prošle godine, Vlada Republike Srpske refundiraće doprinose za 12 mjeseci - to stoji u Memorandumu koji su potpisali Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite i socijalni partneri.

Iako je u pitanju kredit od 42 miliona, poslodavci, generalno, pozdravljaju ideju. Međutim, ne sviđa im se ono što ih čeka nakon što istekne godina gratis doprinosa.

"Jedino što mi se u tom svemu ne sviđa, u tom kompletnom projektu, jeste da je uslov za poslodavca još dvije godine poslije toga. Već te prve godine u kojoj zaposle toga čovjeka i poslije refundacija tih poreza i doprinosa faktički već prolazi, poslije godinu dana kad je taj radnik zaposlen i prima platu. Mislim da je to opterećenje za poslodavca veće nego što bi trebalo biti", navodi Predrag Zgonjanin vlasnik firme Čelik D.O.O.

U Ministarstvu objašnjavaju da je cilj povećati broj zaposlenih, ali i zadržavati radnika na poslu i baš ovim modelom planiraju da to postignu, jer prethodni nisu urodili plodom. Način na koji će da kontrolišu poslodavce još nije definisan, ali ministar Milenko Savanović uvjerava da neće biti zloupotreba.

Dok poslodavci čekaju da se utanače detalji oko isplata, neki drugi su već poznati.

"Onda ćemo imati jedan tim koji radi implementacij sa Svjetskom bankom i ja se nadam da ćemo mi dobar dio sredstava za 2017. godinu isplatiti i naravno za 2018. godinu sredstva će početkom 2019. biti isplaćena", kaže Milenko Savanović,ministar rada i boračko- invalidske zaštite RS.

"A ono što nas više interesuje kako ćemo to uraditi za 2018.godinu, jer je to projekat koji treba da ostane trajan i da bude podsticaj svim poslodavcima koji se razvijaju i otvaraju radna mjesta", rekao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Prošle godine bilo je pet i po hiljada novozaposlenih radnika. Potpisnici Memoranduma očekuju da će se, zahvaljujući projektu, koji bi uskoro trebalo da počne sa realizacijom, taj broj značajno povećati.