USK: Ljekari i stomatolozi u generalnom štrajku

10:35, 27.11.2017.
Thumbnail

Ljekari i stomatolozi u svim zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH /FBiH/ stupili su jutros u generalni štrajk, zahtijevajući istu satnicu kao i njihove kolege iz Sarajeva.

Ljekarima je prethodno ponuđena satnica od 2,14 KM i povećanje boda za 0,5, ali oni traže ono što su dobili i sarajevski ljekari, satnicu od 2,60 KM.

"Naši zahtjevi nisu nerealni niti neostvarivi. Mi ne tražimo ništa drugo osim onog što su kolege u drugim kantonima dobili. Zato imamo podršku i potpise više od 300 ljekara u svim zdravstvenim ustanovama", rekao je za "Kliks" predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Nedim Kurtagić.

Štrajk će trajati, ističe on, sve dok ne budu ispunjeni zahtjevi štrajkača.

Tokom trajanja štrajka radiće samo Služba za hitne slučajeve.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH stupio je 6. novembra u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona, zahtijevajući potpisivanje federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona prekinuo je štrajk nakon što je sa kantonalnom Vladom potpisao kolektivni granski ugovor. Osim ovog kantona, dogovor sa vladama postigli su Kanton Sarajevo i Srednjobosanski kanton.

(Srna)