Umjesto za prvomajski roštilj, Česi i Poljaci se spremaju za grudvanje

12:00, 28.04.2017.
Thumbnail

Udar zime u aprilu i snijeg kada mu vrijeme nije napravili su haos na jugu Češke i u južnim oblastima Poljske.

Nanosi snijega i popadalo granje i drveće zaustavili su saobraćaj na lokalnim putevima i nekim prugama, a oko 1.000 domaćinstava na jugu Češke ostalo je bez struje, dok se umjesto za praznični roštilj Poljaci spremaju za – prvomajsko grudvanje.

„Od pet sati ujutru proglašeno je stanje elementarne nepogode. U prekidu je saobraćaj na većini puteva oko Češkog Krumlova. U višim predjelima napadale su veće količine snijega koji je lomio granje, a ponegdje i drveće. Morali smo da obustavimo saobraćaj jer su putevi neprohodni zbog snijega i popadalog granja“, istakao je portparol regionalne policije Milan Bajcura.

Haos je i na lokalnim prugama u južnoj Češkoj, pošto su neke neprohodne dok se sa njih ne ukloni popadalo drveće i granje. Češke željeznice nisu mogle da prevezu jutros putnike na posao ni autobusima jer su u tim oblastima neprohodni i putevi.

Zbog snijega i kiše, meteorolozi su na istoku Češke proglasili u nekim oblastima treći stepen opasnosti od poplava, a snijeg polako zahvata i druge krajeve.

Česi zatečeni snijegom pred Prvi maj i 30. april, kada je kod njih popularni praznik Noć vještica, šale se da im ove godine nije neophodno granje za večernje lomače na kojima „spaljuju vještice“ već im trebaju božićne jelke.

Umjesto za roštilj, i Poljaci se za produženi praznični vikend spremaju za grudvanje, prije svega na jugo-zapadu, u Šleziji, pošto su se probudili u pravo zimsko jutro – zavejani.

U ostalim oblastima Poljske tmurno je i pada kiša, a meteorolozi su danas upozorili na opasnost od poplava u pet vojvodstava na jugu, pošto je u gornjim tokovima rijeka u planinama počeo da se topi snijeg, dok padavine ne prestaju u cijeloj zemlji.

„Danas će mi Glavna komanda i regionalne komande Državne vatrogasne straže podnijeti izvještaje o pripremi za eventualne spasilačke operacije. Službe su spremne da pruže pomoć stanovništvu“, rekao je jutros državnom Poljskom radiju ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

(Rts)