Uhapšeni jer su hvatali žene za međunožje tokom dočeka Nove godine

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 17:08, 01.01.2018

U Njemačkoj je novogodišnja noć prošla uz pojačane mjere bezbjednosti kako bi žene bile zaštićene od seksualnog uznemiravanja poput onog na dočeku 2016. u Kelnu.

Kako je BBC prenio, organizator proslave Nove godine u Berlinu prvi put je imao “sigurnu zonu” za žene. Međutim, njemački mediji navode da je u Kelnu protekle noći bilo sedam slučajeva seksualnog uznemiravanja, a u Berlinu deset.

Policija je u Berlinu, u kojem je više stotina ljudi dočekalo je Novu godinu kod Brandenburške kapije, uhapsila sedam osoba, javlja AP.

RT piše da većinu uhapšeni čine mladići iz Avganistana i Sirije.

Iz policije navode da su oni “hvatali žene za međunožje ili za zadnjicu”:

“Slučajevi seksualnog uzmeniravanja nažalost su se dogodili tokom dočeka Nove godine u Berlinu. Ne tolerišemo takve stvari, počinioci će biti uhapšeni”, rekao je ranije Tomas Nuendorf iz berlinske policije.

Sličnih napada bilo je i u Kelnu – devet žena tvrdi da su ih nepoznati muškarci “neprikladno dodirivali” tokom dočeka, dok iz kelnske policije ističu da nije bilo incidenata kao tokom dočeka 2016. godine.

Policija Hamburga navodi da je bilo malo slučajeva seksualnog uznemiravanja tokom dočeka, dok iz minhenske policije ističu da tek treba da procjene situaciju jer “takvi slučajevi uglavnom isplivaju na površinu dan-dva kasnije”.

Podsjećamo, prema pisanju medija veće grupe migranata nasrtale su i pljačkale više desetina žena u Kelnu tokom dočeka 2016. godine, a slični slučajevi su zabilježeni i u drugim njemačkim gradovima.

Keln je zato proširio zonu bezbjednosti oko čuvene gradske katedrale i obližnje glavne železničke stanice, uz veći broj kamera i bolje osvetljenje.

U tim zonama bio je zabranjen vatromet, a policajci su sprečavali formiranje većih grupa ljudi.

Sličnih mjera bilo je u Hamburgu i Minhenu.

(B92, Tanjug)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone