Uhapšene dvije žene zbog prosjačenja

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 11:03, 05.06.2017

Dvije ženske osobe iz Federacije BiH /FBiH/ uhapšene su u Gradišci zbog sumnje da su prosjačile u ovom gradu što je Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske zabranjeno.

U subotu oko 10.55 časova u Ulici 16. krajiške brigade uhapšena je ženska osoba iz Živinica čiji su inicijali V.H. /45/, a istog dana u 12.15 časova u Partizanskoj ulici uhapšena je djevojka iz Jajca čiji su inicijali A.T. /22/, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Gradiška.

Oduzeti novac, koji je pronađen kod uhapšenih, poslužiće kao dokaz u prekršajnom postupku.

O svemu je obaviješten dežurni sudija Osnovnog suda Gradiška, koji je naložio da se lica nakon ispitivanja puste na slobodu, a da se u redovnoj proceduri protiv njih nadležnom sudu dostavi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za prosjačenje.

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske, za lica koja prosjače ili navode drugog na prosjačenje, propisana je novčana kazna od 200 do 800 KM, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog lica ili lica zaostalog u razvoju propisna novčana kazna od 400 do 1.200 KM, ili kazna zatvora od 40 dana.

Pripadnici Policijske uprave Gradiška nastavljaju sa preduzimanjem preventivnih i represivnih mjera na sprečavanju i suzbijanju prekršaja učinjenih prosjačenjem.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone