U 21:00 na ATV-u live prenos koncerta Bobana Markovića u Guči!

11:05, 11.02.2017.
Thumbnail

Umjetnik koga je poznati britanski muzički časopis Songlines uvrstio kao trubača na njihovoj listi „50 najboljih instrumentalista na svijetu“. Muzičar koji je svirao i za fudbalsku legendu Pelea. Čovjek o kome je snimljen film. Veliki Boban Marković.

ATV je omogućila živi prenos njegovog koncerta u Guči večeras u 21:00.

Ovaj “najbolji trubač” - titula koju nosi unazad decenijama, rođen je u u Vladičinom Hanu, malom gradiću na jugu Srbije, u muzičkoj porodici u kojoj je postojala tradicija sviranja trube, te ne čudi što je od malena došao u kontakt sa instrumentom koji će mu kasnije obilježiti život.

Njegovu muzikalnost krase apsolutni sluh, vrhunska tehnika i improvizacijske gravure, koji potiču od talenta naslijeđenog od oca i romske tadicije, ali i od ljubavi prema muziciranju na trubi.

Često priznat kao najbolji trubač sa Balkana, zajedno sa orkestrom koji je osnovao i predvodi, osvojio je brojne svjetski priznate nagrade. “Zlatnu trubu” koja se dodjeljuje na Dragačevskom saboru osvojio je prvi put 1988. godine i od tada je nizao brojna priznanja kod nas i u svijetu. Osvojio je i najvjeću nagradu koja se može dodjeliti za muzičara duvačkih instrumenata sa Balkana “Nagradu za najboljeg trubača”.

Od brojnih albuma koji je snimio sa svojim orkestrom, najpopularniji je album „Gipsy Manifesto“ iz 2013. godine koji je izabran za najbolji album te godine od strane američkog sajta pod worldmusiccentral. Svetsko priznanje dokazuje i činjenica da je izvođenje njhovih pesama emitovala i čuvena BBC radio stanica.

[caption id="attachment_528916" align="alignnone" width="820"]Boban and Marko Markovic are the father and son behind Serbia's Markovic Orkestar. Otac i sin Boban i Marko Markovic.[/caption]

Posebno se istakao u saradnji sa poznatim rediteljem Emirom Kusturicom i kompozitorom Goranom Bregovićem. Orkestar je bio angažovan za muziku iz filmova „Arizona dream“ i „Underground“ i postao poznat po izvođenju hitova „Mjesečina“ i „Kalašnjikov“, bez kojih se danas ne može zamislliti njihov nastup.

Boban i njegov orkestar osvojili sve vrste nagrada Sabora u Guči i postali najnagrađivaniji orkestar ovog festivala.

„New York Times“ je njihov nastup opisao kao zapanjujuću eksploziju virtuoznosti i bujnosti. Čuveni muzičar Sir Frank London je izjavio da na planeti ne postoji trubački orkestar koji može da ih „dodirne“.

Nakon brojnih nagrada, odrekli su se takmičenja, ali ne i nastupa pred omiljenom publikom u Guči.

Ne propustite petak, 11.08. u 21:00 veliki Boban Marković svira za vas u programu ATV-a!