Tvrde da ne mute vodu i da su fotografije lažne

21:46, 25.12.2017.
Thumbnail

Šumsko gazdinstvo Maglić ipak ne muti vodu u gradskom vodovodu. To je sudski epilog svađe šumarstva sa vodovodnim preduzećem "Izvor" i vodnim inspektorom, koja traje od ljetos.

Inspektor je tada okrivio šumarstvo da muti vodu i odrezao debele novčane kazne. Uradio je to, tvrde u šumarstvu, na osnovu paušalnih ocjena direktora "Izvora" i lažnih fotografija, bez izlaska na teren i bez uvida u dokumentaciju.

"Imaju neke lažne fotografije na koje su kasnije štimali datume, da je to iz šestog jula, a svi znamo kakva je suša bila. Voda se i sada muti, to svi građani znaju, nas nema na tom prostoru, ne radimo ništa", izjavio je Spomenko Stojanović, direktor ŠG „Maglić“ Foča.

Iz Inspektorata Srpske odgovaraju da je vodni inspektor početkom jula izašao na izvorište, zabilježio fotografije i konstatovao da je zbog radova u zoni sanitarne zaštite došlo do zamućenja vodotoka.

„S obzirom da se zona šire sanitarne zaštite izvorišta nalazi na zemljištu koje je dio šumsko privrednog područja koje je povjereno na gazdovanje Šumskom gazdinstvu 'Maglić' Foča, ono  je dužno da poštuje i odredbe Zakona o vodama u cilju zaštite kvaliteta voda“, ističu iz Inspektorata.

Voda se muti otkako je izvorište dokaptirano površinskim vodama, uvjeravaju u šumarstvu. Najavljuju tužbe protiv Inspektorata, inspektora lično, kao i protiv preduzeća "Izvor" i njegovog direktora, jer su,  tvrde,  prekršili zakon i narušili ugled njihovog preduzeća.

"Mali je ovo grad da se priča kako ŠG 'Maglić' Foča muti svojim sugrađanima vodu. A mi tu živimo i naše porodice, komšije i prijatelji", rekao je Stojanović.

Direktor preduzeća „Izvor“ Miomir Bojat danas nije bio raspoložen da komentariše epilog svađe sa šumarstvom.