Tužio ćerku jer je predugo studirala

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 17:11, 18.03.2017

Jedan otac tužio je svoju ćerku, jer mu je bilo dosta plaćanja njene školarine, zahtijevajući da mu se vrati uloženi novac.

Neimenovana djevojka studirala je arhitekturu na Univerzitetu u Beču, a otac je ocijenio da je njeno studiranje predugo trajalo, piše Euronews. Zbog toga je podigao tužbu, zahtijevajući da mu vrati 24.000 evra uložnih u njeno školovanje.

Nesuđena arhitektica studirala je 13 semestara, dok u prosjeku studiranje tog fakulteta traje osam semestara. Budući da niži sudovi nisu presudili u njegovu korist, frustrirani otac podnio je žalbu Vrhovnom sudu.

Taj sud je odlučio da je otac zaista u pravu, zaključujući da je bio obavezan platiti samo deset od ukupno 13 semestara koliko je njegova kći studirala. Pored 24.000 evra, ona će morati izdvojiti i 8.000 evra za sudske troškove.

Iako ovo može izgledati kao neobično, Euronews prenosi da to nije izolirani slučaj. Advokatski ured koji je zastupao oca, u posljednje dvije godine je radio na šest sličnih tužbi. Sudovi su u presudama naveli da “studenti koji ovise o finansijskoj pomoći roditelja moraju ozbiljno i posvećeno pristupiti studiranju”.

(Faktor.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone