Tužilaštvo presudilo: Niko od ljekara nije kriv za smrt dječaka!

11:04, 13.01.2018.
Thumbnail

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Đorđa Topličića i Siniše Dučića, ljekara sa Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj, koji su bili osumnjičeni za nesavjesno liječenje četvorogodišnjeg Aleksandra Adamovića iz sela Županjac kod Lazarevca.

Mališan je preminuo krajem novembra 2015. godine, pošto je, nakon što je polomio ruku dobio sepsu.

Kako je, za “Novosti”, saopštila portparolka tužilaštva Aleksandra Đenadić, prijava je odbačena poslije dobijenog medicinskog vještačenja, prema kojem je konstatovano da nije bilo propusta u radu ljekara. Topličić i Dučić bili su osumnjičeni za teško djelo protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprijećena kazna do osam godina zatvora. Oni su se, na ispitivanju u Tužilaštvu, branili ćutanjem.

Kada je dječak preminuo, policija je na zahtjev tužilaštva dostavila kompletnu medicinsku dokumentaciju o tome kako je dječak liječen. Pošto je sproveden predistražni postupak, pokrenuta je istraga, tokom koje su na saslušanje pozvani ljekari, dječakovi roditelji i još nekoliko svjedoka. Naloženo je i medicinsko vještačenje, kako bi se utvrdilo šta je prouzrokovalo smrt i da li je Aleksandar adekvatno liječen.

Na rezultate medicinskog vještačenja čekalo se nekoliko mjeseci, tokom kojih je Tužilaštvo u više navrata slalo urgenciju da se ubrza sa dostavljanjem nalaza i mišljenja. Nakon što je stigao, postavlja se pitanje kako je moglo da se desi da mali Aleksandar dobije sepsu i da za to niko nije odgovoran.

Aleksandar je ruku povrijedio 25. novembra 2015. godine igrajući se u dvorištu porodične kuće. Žalio se na jake bolove, a pošto je ruka bila otekla, roditelji su ga sutradan prije podne odveli kod pedijatra u lazarevački Dom zdravlja, koji ga je odmah uputio u Dečiju kliniku u Tiršovoj u Beogradu.

"Nakon pregleda i snimanja, ljekari u Tiršovoj stavili su mu ruku u gips, rekli da je u pitanju ozbiljan prelom i da Aleksandra dovedemo u subotu, jer će biti potrebna operacija", ispričala je svojevremeno nakon tragičnog događaja majka Dragana.

RODITELJI DJECAKA

"U petak se, međutim, otok drastično povećao, a u subotu, na kontrolnom pregledu, ljekari su ponovo snimili ruku i konstatovali da neće biti potrebna operacija i da ponovo dođemo u utorak, kada će mu najvjerovatnije skinuti gips i staviti longetu, jer je u pitanju naprsnuće kosti. Za otok su rekli da je normalna pojava", rekla je majka.

Četvrtog dana nakon povrede, ništa nije nagovještavalo tragediju. Aleksandar se probudio veseo, razdragan, igrao se. Odjednom, počeo je da malaksava, raspoloženje mu se promijenilo, odbijao je hranu.

"Pojeo je samo jednu kašiku keksa sa mlijekom, više nije mogao da jede, niti da ustane",pričala je majka Dragana.

"Počeo je da prevrće očima, stegao mi je ruku i odjednom je izgubio svijest", riječi su Aleksandrove majke.

Roditelji su odmah kolima odvezli sina u Hitnu pomoć Doma zdravlja u Lazarevcu. U automobilu, otac Dejan neprekidno je sinu davao vještačko disanje, pokušavajući da mu pomogne.

"Sve je bilo uzalud, Aleksandar nije davao znake života ", kaže Dejan.

"Ljekarka u Hitnoj službi lazarevačkog doma zdravlja rekla nam je da su pokušali sve što su mogli, ali da je Aleksandar kod njih stigao bez pulsa", rekao je otac dječaka.

Dejan je ispričao da je obdukcija kasnije utvrdila da je Aleksandar dobio sepsu i da se bakterija koja je izaziva proširila na pluća. Prema njegovim riječima, ustanovljeno je i da je sve ostalo kod dječaka bilo zdravo.

(novosti)