Tužilaštvo BiH obara presudu Oriću?

13:00, 11.12.2017.
Thumbnail

Tužilaštvo BiH tražiće da bude ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću jer se temelji na nepostojećim dokazima, nezvanično saznaje ATV.

Jedan te isti dokaz tretiran je različito u objavi presude i u pisanom otpravku koji je danas zvanično objavljen na internet stranici Suda BiH. Na izricanju presude predsjednik Sudskog vijeća nekoliko puta je pominjao “iskaz svjedoka od 03.9.2003”.

U pisanoj presudi to se ne pominje već se navodi službena zabilješka iz tog perioda. Ono što je u objavi presude iskaz svjedoka u pisanom otpravku je službena zabilješka i samim tim je prekršena odredba člana 290. Zakona o krivičnom postupku BiH koji glasi "pismeno izrađena presuda mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena".

Kako saznajemo, Tužilaštvo će u žalbenom postupku tražiti ukidanje presude jer je bitno povrijeđen Zakon o krivičnom postupku jer je obrazloženje presude zasnovano na nepostojećem dokazu koji nije predočen na glavnom pretresu, kao i zbog toga što se razlikuju pisani otpravak i javna objava.

(ATV)